Svimning hos vuxna

Allmänt

Att svimma innebär att man förlorar medvetandet från några sekunder upp till en minut. Efteråt kan man kan känna sig lite trött och medtagen.

En sådan kort medvetslöshet kan till exempel bero på en sänkning av blodtrycket om man hastigt reser sig upp. Blodtryckssänkningen gör att hjärnan inte får tillräckligt med blod. Man kan också svimma av en stark känslomässig reaktion.

Oftast är svimningen helt ofarlig, men om man svimmar sittande, liggande eller vid fysisk ansträngning kan det ibland bero på en sjukdom, till exempel hjärtfel.

Symtom

Innan man svimmar kan man känna sig kallsvettig, yr eller illamående. Det brukar svartna för ögonen, susa i öronen och huden blir blek. Ibland kommer svimningen så plötsligt att man inte hinner känna något speciellt innan.

Behandling

Om man vet att man har lätt för att svimma ska man resa sig upp långsamt från sittande eller liggande ställning. Det är bra att röra på fötterna och benen om man måste stå stilla länge. I situationer som känns obehagliga är det bra att be om att få lägga sig ner, till exempel om man ska lämna ett blodprov.

Om man känner att man håller på att svimma kan det hjälpa att lägga sig ner, helst med benen högt. Att sitta på huk med huvudet mellan benen och andas med lugna andetag kan också hjälpa.

Om någon annan svimmar ska man lägga ner personen, kontrollera puls och andning, ta bort det som kan finnas i munnen, lossa på åtsittande kläder och lyfta upp benen. Sedan väntar man någon minut för att se om personen vaknar av sig själv.

När ska man söka vård?

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

eller kontakta en vårdcentral om man svimmar oförklarligt, i till exempel sittande och liggande ställning.

Man ska ringa 112 om någon har svimmat och inte återfår medvetandet efter en minut. Det gäller också om den som har svimmat har kramper eller en oregelbunden puls.

Senast uppdaterad:
2012-03-20
Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad