Brutet näsben

Allmänt

Näsan består av näsbenet och av brosk, till exempel nässkiljeväggen som sitter mellan näsborrarna. Vanliga orsaker till att man får en skada på näsan är cykelolyckor, idrottsskador och misshandel. Om man får ett slag mot näsan kan både näsbenet och brosket gå sönder.

Ett brott på näsbenet orsakar en blödning i nässkiljeväggen och leder ofta till att näsan blir sned. Det är också vanligt att man lättare får nästäppa, även om näsan opereras. De flesta som blir opererade tycker att resultatet av operationen blir bra. Ungefär hälften får en lite sned näsa, och en del kan behöva göra ytterligare en operation för att rätta till näsan.

Symtom

Om man har ett brott på näsbenet är det vanligt att näsan

  • gör ont
  • är sned eller ser annorlunda ut
  • är svullen
  • är täppt och svår att andas genom
  • blöder.

Behandling

Ett brott på näsbenet orsakar en blödning i nässkiljeväggen som kan behöva åtgärdas samma dag. Man får lokalbedövning och sedan gör läkaren ett litet snitt så att blodet rinner ut från nässkiljeväggen.

Det brukar inte gå att avgöra om brosket och benet är allvarligt skadat förrän svullnaden lagt sig. Därför får man oftast komma tillbaka efter några dagar för att undersöka näsan igen. Om det då visar sig att näsbenet eller brosket är brutet kan man behöva bli opererad.

Vid en operation av näsan får man lokalbedövning eller sövs. De brutna bitarna rättas till och efter operationen tejpas ett plast- eller gipsförband på näsan. Inuti näsan får man ha kompresser som suger upp blodet. Efter ett par dagar tar man bort kompresserna. Förbandet utanpå näsan får sitta kvar ungefär en vecka.

När ska man söka vård?

Om man tror att näsbenet är brutet ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2012-10-22
Skribent:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge