Självundersökning av brösten

Kronoberg

Hälsokontroll med mammografi

Under 2016 har vi tyvärr förlängda väntetider till hälsokontroll med mammografi. Du som väntar blir kallad via brev när det är din tur.

Om du upptäcker en knöl i bröstet 

Om du upptäcker en knöl i bröstet eller andra förändringar är de oftast ofarliga. Det kan till exempel vara en godartad cysta, som är ett hålrum fyllt med vätska, eller en förtjockning av bindväven. Men eftersom förändringar i brösten kan vara ett symtom på cancer ska de alltid tas på allvar och undersökas av läkare. 

Söka vård

Känner du en förändring i bröstet kan du ringa 0470-58 67 79 för att komma till vår extra mottagning för bröstundersökning. Telefontid måndag till fredag kl 8-15.Du kan givetvis också kontakta din vårdcentral för undersökning där.Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Brösten är ofta knöliga och ojämna. Om du då och då undersöker dem och lär dig hur de brukar kännas kan du lättare upptäcka förändringar.

  • Bröstkontroll. Känn igenom bröstet med raka fingrar.

    Sträck upp ena armen bakom huvudet. Känn igenom bröst och armhåla med raka fingrar.

  • Bröstkontroll. Gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet.

    Känn med små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet.

Dagen efter att mensen upphört kan vara en bra dag att känna igenom brösten. Då är de mjuka och lätta att undersöka.

Titta på bröstens form och färg

Stå framför en spegel och titta på formen, om huden är jämn och om den har sin vanliga färg.Se efter om bröstvårtorna ser ut som vanligt.Lyft upp armarna över huvudet och se att bröstvårtorna följer med uppåt.Knäpp händerna bakom huvudet och titta noga på bröstens storlek, form och hudfärg. Syns det några hudförändringar, indragningar eller svullnader?

Känn igenom brösten med raka fingrar

Ett bra tips är att känna igenom brösten i duschen. Det är lättare att känna ojämnheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Finns det någon förhårdnad eller knöl?

Sträck upp ena armen och lägg den bakom huvudet.Känn igenom bröstet med raka fingrar och lätt tryck. Börja med bröstvårtan och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Flytta sedan ut fingrarna någon centimeter och känn varv efter varv. Avsluta i armhålan.Var noga med att även undersöka övre delen av bröstet och området under armen.Undersök det andra bröstet på samma sätt.

Du kan även göra bröstkontrollen när du ligger ner. Placera då en kudde under skuldran och lägg ena armen under huvudet så att bröst och armhåla ligger fritt. Känn igenom brösten.

Söka vård

Om du upptäcker en knöl i bröstet eller andra förändringar är de oftast ofarliga. Det kan till exempel vara en godartad cysta, som är ett hålrum fyllt med vätska, eller en förtjockning av bindväven. Men eftersom förändringar i brösten kan vara ett symtom på cancer ska de alltid tas på allvar och undersökas av läkare. Du kan kontakta din vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-01-22
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg


Kronoberg
Tillägg uppdaterade:
2016-10-21