Vagel i ögat

Allmänt

På kanten av ögonlocken har man talgkörtlar, som mynnar ut vid ögonfransarna. En talgkörtels mynning kan bli inflammerad och då bildas en liten böld. Det brukar kallas att man har en yttre vagel. Djupare i ögonlocken finns körtlar som också kan bli inflammerade. Det kallas då för en inre vagel.

En vagel bildas ganska snabbt och man kan få den på övre eller undre ögonlocket. Den kan variera i storlek från att knappt synas till ungefär en centimeter.

Vageln brukar vara som mest inflammerad i en till två dagar, sedan avtar inflammationen. Det kan ta upp till tio dagar innan symtomen är helt borta. I enstaka fall kapslar en inre vagel in sig och bildar en liten knöl, som inte är öm.

Om man har torra ögonlockskanter ökar risken för att få vaglar. Vissa hudsjukdomar, som till exempel akne, kan göra att man får många vaglar. Det är vanligt att man får vaglar om man ofta kliar sig i ögonen, till exempel på grund av pollenallergi. Det är inte ovanligt att vaglar återkommer.

Symtom

En yttre vagel syns som en liten röd svullnad på ögonlockskanten. Ibland kan man se en gul prick i mitten.

Om man får en inre vagel brukar svullnaden ligga djupare i ögonlocket och ibland rodnar också huden. Den svullna körteln kan kännas öm, irriterande och skava mot ögat.

Behandling

Den inflammerade körteln brister ofta av sig själv och det brukar komma ut lite var och blod. Man behöver bara tvätta rent med vanligt vatten. Så småningom skrumpnar vageln ihop.

Om svullnaden och rodnaden blir stor kan man behöva behandling med bakteriedödande ögonsalva. Om vageln inte har försvunnit efter tre till sex månader kan den opereras bort.

Om man ofta får vaglar kan man behöva smörja ögonlockskanterna med mjukgörande salva som finns att köpa på apotek.

När ska man söka vård?

De allra flesta behöver inte söka vård eftersom vaglar brukar försvinna utan behandling.

Om man har besvär av vaglar kan man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-02-22
Granskare:

Staffan Lindeberg, specialist i allmänmedicin, Lund