Självsprickor

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Torr och tjock hud spricker lättare

För att huden ska vara mjuk och smidig behöver den innehålla en viss mängd fukt och fett. Om man har besvär med självsprickor är huden så torr och tjock att det yttersta hudlagret spricker upp. Utsatta ställen är fotsulorna – särskilt hälen och stortåns trampdyna – fingertopparna och handflatorna.

Fotbad och fuktbevarande kräm kan hjälpa

Det kan vara svårt att bli av med självsprickor, men man kan minska besvären genom att

  • ungefär en gång i veckan ta ett fotbad, gärna med såpa eller fotsalt i, fila fötterna och avslutningsvis smörja in fötterna med mjukgörande kräm som innehåller fuktighetsbevarande ämnen
  • smörja händer och fötter med fuktbevarande kräm på dagtid och fet salva till natten, till exempel Salsyvase
  • underlätta för sprickorna att läka genom att hålla ihop sårkanterna med häfta eller använda speciella plåster som är tättslutande och gör så att såret lättare läker
  • använda särskilda plåster som ökar hudens fuktighet, mjukar upp och avlastar trycket mot sprickan
  • använda salva som bedövar huden om sprickan är mycket smärtsam.

Det finns många olika slags krämer, salvor och specialplåster både i vanliga affärer och på apotek. Om man är osäker på vad man ska välja kan man fråga på ett apotek.

Hur undviker man fler självsprickor?

Man kan försöka hålla huden mjuk och smidig genom att använda duscholja i stället för tvål. Man kan också smörja in huden med fuktbevarande kräm när man tvättat sig.

För att händerna inte ska bli torra kan man försöka undvika att komma i direktkontakt med disk- och rengöringsmedel genom att använda skyddande plasthandskar. Använd då gärna även ett par tunna bomullshandskar närmast huden. Det är också bra att använda skyddshandskar vid smutsigt arbete och vantar eller handskar när det är kallt ute.

Tänk på att undvika träskor eller andra skor med öppen häl. Om man i stället använder hela skor bildas fukt som bevarar hudens mjukhet.

Om man vill ha hjälp med att sköta sina fötter kan man ta kontakt med en fotvårdare.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har långvariga och återkommande besvär bör man kontakta vårdcentralen. Detsamma gäller om självsprickorna blir alltmer smärtsamma, huden runt omkring blir röd och vätskar eller man får feber. Då kan man ha fått en infektion som behöver behandlas.

Om man har diabetes och får självsprickor bör man kontakta vården för att få hjälp med fotvård. 

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via e-tjänsten Mina vårdkontakter.

 
Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2011-02-08
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg