Rosfeber

Allmänt

Rosfeber är en infektion i huden som vanligtvis visar sig på benen eller i ansiktet, men även kan komma på andra delar av kroppen. Den orsakas av bakterier som normalt kan finnas på huden även när man är frisk.

Om man har ytliga sprickor eller sår i huden kan bakterierna tränga in. Symtomen utvecklar sig under något eller några dygn.

Om man är svullen i benet eller armen har man en minskad blodcirkulation i huden och då ökar risken för att få rosfeber. Det kan till exempel gälla om man har haft en blodpropp i ett ben. Risken för att få infektionen är också ökad för kvinnor som har opererats för bröstcancer och efter det är svullna i armen.

Man kan få sjukdomen mer än en gång.

Symtom

Vanliga besvär är

  • rodnad som snabbt breder ut sig
  • smärta och svullnad i det infekterade området
  • feber.

Ibland kan man också må illa och kräkas.

Behandling

Om sjukdomen är lindrig kan man få antibiotika i tablettform. Men om man har hög feber och är medtagen kan man behöva läggas in på sjukhus för att få antibiotika direkt i blodet med dropp.

Om man har lätt för att få rosfeber, till exempel om man har bensår en längre tid, är det viktigt att sköta huden noga. En mjukgörande kräm kan göra att man inte så lätt får små sprickor där bakterier kan tränga in. Småsår bör man tvätta och skydda med plåster.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har fått rosfeber ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-03-09
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden