Ménières sjukdom

Allmänt

Menieres sjukdom kan visa sig genom yrselattacker, hörselnedsättning och sus i ena örat, så kallad tinnitus. Sjukdomen beror på för högt tryck i de vätskefyllda gångarna i innerörat.

Oftast börjar besvären i 40-årsåldern, ibland lite senare. Om man har en släkting med Ménières sjukdom ökar risken att man själv kan få den. Stress, sömnbrist och trötthet kan också göra att sjukdomen lättare bryter ut. Ménières sjukdom är lika vanlig hos kvinnor som hos män, men det är ovanligt att barn får den.

Ibland kan det gå flera år utan att man har några besvär, men man kan också få upprepade anfall under flera veckor. Om man ofta får attacker kan det till slut orsaka långvariga besvär med nedsatt hörsel och tinnitus.

Symtom

Ménières sjukdom gör ofta att man får yrselanfall, som om man har åkt karusell. Dessutom får man ofta

  • hörselnedsättning på ena örat
  • lock och tryckkänsla i ena örat
  • tinnitus.

Besvären pågår ofta mer intensivt i fyra till fem timmar, och avtar sedan under ett dygn. Ibland har man symtom som ljudförvrängning, tinnitus och illamående före ett anfall.

Behandling

Det underlättar ofta att lära sig hantera sjukdomen och försöka leva på ett sätt som minskar symtomen. Det kan till exempel vara bra att undvika stress, äta saltfattig mat och vara fysiskt aktiv. Hos patientföreningar kan man få stöd och goda råd för att minska besvären.

Under attackerna kan medicin mot illamående hjälpa och det finns vätskedrivande läkemedel som kan förebygga anfall. Om ingen annan behandling hjälper kan innerörat opereras.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har Ménières sjukdom kan man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-03-06
Redaktör:

Lucienne Fredriksson, 1177.se

Granskare:

Martin Enander, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvall.