Infektion med gula stafylokocker

Allmänt

Gula stafylokocker är en vanlig bakterie som många bär på utan att få några besvär. Om man har stafylokocker finns de oftast i näsan, på andra slemhinnor eller på huden.

Om man har till exempel ett sår på huden eller någon allvarlig sjukdom är risken att få en infektion av stafylokocker större. Man kan få ett infekterat sår, bölder eller en hudinfektion, till exempel hårsäcksinflammation. Ett infekterat sår kan bli rött, svullet, göra ont, och man kan få feber. Ibland, men det är ovanligt, kan stafylokocker komma in i kroppen och orsaka infektioner i till exempel lederna.

Gula stafylokocker kan orsaka matförgiftning. Bakterierna som ofta finns på huden kan lätt hamna i mat som tillagas och bilda ett gift. Därför är det viktigt att tvätta händerna noga innan man lagar mat. Om man har ett infekterat sår på huden, särskilt på händerna eller i ansiktet, ska man inte arbeta i kök.

Om man blir matförgiftad kan man bli illamående, få magkramper eller kräkas. Ofta får man diarré. Man blir oftast sjuk en eller ett par timmar efter att man ätit. Besvären brukar minska och gå över inom ett eller två dygn.

Behandling

För att behandla en infektion och för att minska risken för smittspridning ska man tvätta sår med flytande tvål och vatten.

De flesta infektioner läker av sig själva, men ibland kan man behöva behandlas med antibiotika. Om man har en svår infektion, till exempel i lederna, kan man behöva antibiotika direkt i blodet.

Om man är matförgiftad och kräks mycket eller har diarré behöver man inte behandlas med antibiotika. När giftet passerat magen och tarmen så försvinner symtomen. Det är viktigt att få i sig mer vätska än vanligt. Man bör dricka ofta och lite i taget.

När ska man söka vård?

Om man har ett infekterat sår eller en hudinfektion och samtidigt får feber bör man kontakta en vårdcentral. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Skriv ut
Senast uppdaterad:
2011-10-19
Redaktör:

Fredrik Blomstrand, 1177.se

Granskare:

Staffan Lindeberg, specialist i allmänmedicin, Lund

Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting.