Diatermi

Allmänt

Diatermi betyder "genom värme" och är en behandling som bränner vävnad med hjälp av elström. Ström leds via ett litet instrument som liknar en penna eller en pincett.

Behandlingen kan bland annat användas för att stoppa näsblödningar och för att ta bort kraftig hårväxt. Diatermi används också för att ta bort vissa hudförändringar och stoppa blödningar vid operationer.

Innan man får behandling med diatermi ska man informera läkaren om man är gravid eller har pacemaker. Det beror på att vissa former av diatermi kan påverka fostret eller slå ut pacemakern.

Förberedelser

Det behövs inga särskilda förberedelser inför själva diatermin.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen mot näsblod tar några minuter. Först får man bedövningssprej i näsan. Under några sekunder håller läkaren instrumentet mot det blodkärl som läcker i näsan, så att blodkärlet drar ihop sig. Det kan vara lite obehagligt men gör inte ont.

På samma sätt stoppas ett blödande blodkärl vid en operation.

När hår bränns bort behandlas en hårsäck i taget. Under ett par sekunder sticks instrumentet in några millimeter i huden. Hela behandlingen kan därför ta lång tid och göra ont. Om man vill kan man få lokalbedövning med salva eller spruta.

Man kan ibland få en infektion i huden, särskilt om man får hår borttaget. Man bör därför hålla rent i det område som har behandlats. Det är bra att tvätta med tvål och vatten varje dag under den första veckan.

Hur mår man efteråt?

Man kan vara lite öm en stund direkt efter behandlingen.

Senast uppdaterad:
2012-03-30
Skribent:

Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting.

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.