Förlossningsbrev

Ett förlossningsbrev är ett brev eller en lista på till exempel behov, önskemål, förväntningar eller tankar. Att skriva ett förlossningsbrev är en bra förberedelse för kvinnan och hennes partner/medföljare.

Bild från förlossningsbrevet.Ladda ner förlossningsbrevet

Tillsammans kan man prata om saker man hoppas på inför förlossningen men även det som man kanske är orolig för. Det är också ett tillfälle att prata om de förväntningar man har på varandra och på den personal som finns på förlossningen.

Under förlossningen har man alltid en dialog med barnmorskan. Men många tycker ändå att det känns bra att formulera sina önskemål i förväg.

Det är omöjligt att säga hur förlossningen kommer att bli. Men det kan ändå vara bra att fundera på vad man själv tror skulle kunna bidra till att förlossningen blir en positiv upplevelse. Har man tidigare erfarenhet som man tror kommer att påverka förlossningen är det bra om barnmorskan får veta det. Kanske finns det något man som gravid eller partner är extra orolig för. Eller så finns det saker som man ser fram emot som att till exempel få ta emot barnet eller klippa navelsträngen. Sådant är bra att skriva i förlossningsbrevet.

Man bestämmer själv vad som ska stå och hur långt brevet blir. Man kan försöka skriva kortfattat men skriva det som känns viktigt att berätta.

Det är bra att tänka på att det inte alltid blir som man har tänkt sig. Kanske händer det saker under förlossningen som gör att man inte helt kan följa planen. Det kan också vara så att man själv ändrar sig under förlossningen och något som man tidigare planerat känns fel. Då kan man förstås ändra sig även om man skrev något annat i förlossningsbrevet. Det är också en del i förberedelsen; att inse att man inte kan styra allting själv utan att man behöver vara öppen för situationen och hur den förändras. Det är inte ett misslyckande om ens förlossning inte blev som man trott. Alla förlossningar är unika. Att ge sig själv en chans att möta situationen som den kommer, kan också vara en del i planen.

Förlossningsbrevet tar man med sig till förlossningsavdelningen när det är dags att föda. Om man lägger brevet i mödravårdsjournalen är det lättare att komma ihåg det när det är dags att åka till förlossningen.

Publicerad:
2011-10-12
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Manusunderlag:

Karin Ekelund, barnmorska, Lund

Granskare:

Li Grewin, barnmorska, Stockholm

Fotograf:

Juliana Wiklund