Små krossår

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Ett hårt slag kan ge krossår

Om man slår sig mot en hård yta, till exempel halkar och slår pannan mot en hylla, kan man få ett krossår. Det kan börja blöda från såret, men även i vävnaden under huden. Det kan kännas ömt och svullet och även bli ett blåmärke av skadan.

Stoppa blödningen med ett tryck mot såret

Om det blöder mycket ska man hålla den skadade kroppsdelen högt. Lägg en kompress eller ren tygbit på såret och tryck hårt mot såret ett tag. Ett alternativ är att lägga ett enkelt tryckförband. Då för man ihop sårkanterna och lägger en bit tyg eller kompress mot såret. Ovanpå lägger man en hårt vikt tygbit och lindar fast hårt med ett bandage eller tyg.

Efter ungefär en kvart, har såret oftast sluta blöda. Då kan man försiktigt ta bort förbandet och göra rent såret.

Kyla kan hjälpa mot svullnaden

Man kan försöka få ner svullnaden med hjälp av en kylpåse, till exempel en plastpåse med isbitar i. Påsen lindas in i en fuktig handduk så att huden inte skadas av kyla direkt mot huden. Kylpåsen kan behöva hållas mot skadan upp till 15 minuter.

Om skadan sitter på ett finger där man bär ringar ska man ta av sig ringarna genast efter skadan eftersom ringarna annars kan hindra blodflödet om fingret svullnar.

Tvätta och skydda såret

  • Tvätta händerna.
  • Skölj rent såret under vanligt kranvatten, gärna med handduschen.
  • Använd mild tvål om det kommit smuts i såret. Det är lättast att använda flytande tvål.
  • Skölj noga bort smuts och tvålrester.
  • Skydda såret med plåster eller ett större förband om det behövs. Byt förband om det blöder igenom eller om det blir vått av andra orsaker.

Man kan behöva kontakta vården

Om såret inte slutat blöda inom en halvtimme ska man kontakta vården. Detsamma gäller om såret gör mycket ont, om det är mycket svullet och stort, om området runt omkring känns avdomnat eller om det inte går att göra rent såret.

Om såret är större än någon centimeter eller om det glipar mer än ett par millimeter kan det behöva sys. En läkare på vårdcentral eller sjukhus bör då undersöka såret inom några timmar. Om det gått längre tid än åtta timmar avstår läkaren ofta från att sy på grund av infektionsrisken. Såret får läka av sig självt.

Ibland blir såret infekterat. Det märker man om såret börjar göra mer ont efter något dygn och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan man pröva att rengöra såret igen extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om man får feber, ska man kontakta vårdcentralen.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Stelkrampsbakterien finns i jord. Bakterien kan överföras till människan om jord eller föremål som är förorenade med jord kommer i kontakt med sår på huden. De flesta som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är mer än 20 år sedan man senast blev vaccinerad kan man behöva förnya sin vaccination. Om man är osäker på om man har stelkrampsskydd bör man kontakta vården. 

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg