Nagelbandsinfektion

  • Illustration som visar hur man kan klippa naglarna för att undvika nagelbandsinfektion.

    Genom att klippa naglarna rakt och inte för kort, går det ofta att förebygga nagelbandsinfektion.

Allmänt

Nagelbandsinfektion orsakas av att man får ett litet sår någonstans vid nageln där bakterier eller svamp kan tränga in och växa till. Ofta beror såret på att man klipper naglarna snett. Då kan en nagel på fingret eller tån lätt skära in i huden. Nagelbandsinfektion går vanligtvis över av sig själv.

För att undvika nagelbandsinfektion är det bra om man klipper naglarna rakt och inte för kort eftersom det då finns risk för att de skär in i huden när de växer. Nagelns hörn ska ligga utanför tån eller fingret. Bäst är att använda en rak nageltång eller sax. Om nagelkanterna känns vassa bör man mjuka till dem med nagelfil.

Symtom

Vanliga besvär vid nagelbandsinfektion är att

  • det gör ont kring nageln
  • man blir varm, röd och svullen kring nageln
  • det bildas var.

Behandling

Man kan själv behandla nagelbandsinfektionen genom att rengöra med tvål och vatten. Om man misstänker att det finns var under huden kan man prova att skjuta huden lite åt sidan med en fuktad bomullspinne för att varet lättare ska kunna komma ut

Det brukar kännas bra och infektionen kan läka snabbare om man lägger en kompress fuktad med vatten över nageln och fäster med lite gasbinda. Med några timmars mellanrum lättar man på förbandet och fuktar kompressen på nytt.

Om man får stora eller återkommande besvär med nagelbandsinfektion, kan man bli hjälpt av att läkaren gör en liten operation där en del av eller hela nageln tas bort. Innan operationen bedövar läkaren fingret. Nageln växer ut igen efter cirka tre veckor.

När ska man söka vård?

Om man får mycket besvär, eller om nagelbandsinfektionen inte går över, bör man kontakta en vårdcentral. Särskilt viktigt är det om man har diabetes.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-02-21
Redaktör:

Birgitta Dalenstam Lindgren, redaktör 1177.se

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg