Goda råd inför utlandsresan

Skriv ut
Skriv ut

Förslag på reseapotek

Förslag på reseapotek

Det är bra att ta med:

  • värktabletter
  • myggmedel
  • desinfektionsmedel
  • vätskeersättning
  • kompresser
  • tejp
Fäll ihop

Flygresan

Flygresan

Tänk på att det är bra att röra på sig ibland om man flyger länge. Det motverkar blodproppsbildning. Man kan använda stödstrumpor om man brukar få problem med svullna ben.

Fäll ihop

Mat och dryck

Mat och dryck

För att minska risken för diarré ska man vara noga med vad man äter och dricker. Väl genomstekt eller genomkokt mat som äts nylagad minskar risken för diarré. Man bör köpa sin dryck på flaska eller burk och själv ta bort kapsylen. Frukt och grönsaker ska man skala själv eller skölja noga i rent vatten. Undvik alltid mat och dryck som luktar illa.

Fäll ihop

Sol, värme och bad

Sol, värme och bad

Om man åker till ett varmt land svettas man mer än vanligt och kroppen förlorar både vätska och salt. Man bör dricka mineralvatten, ofta och rikligt och gärna salta extra på maten.

Sola med måtta och använd alltid solskyddsmedel. Fråga efter undervattensströmmar och respektera varningsflaggor vid bad.

Fäll ihop

Om man får diarré

Om man får diarré

Om man får diarré ska man dricka mycket. Drycken bör innehålla kalorier och salter. Vätskeersättningsmedel och särskilda brustabletter är bra att ha med på resa. Finns att köpa på apotek.

Fäll ihop

Om man får feber

Om man får feber

Vid långvarig febersjukdom – sök läkare.

Fäll ihop

Myggor

Myggor

Ta med myggmedel på resan. Finns att köpa på apotek. Reser man i tropikerna bör man också ha med ett impregnerat myggnät. Myggorna sprider flera sjukdomar, inte bara malaria.

Fäll ihop

Djur

Djur

I många länder är rabies vanligt och man bör därför undvika nära kontakt med djur. Blir man biten av ett djur ska man genast söka sjukvård.

Fäll ihop

Trafik

Trafik

Tänk på att trafiksituationen ofta är kaotisk på många resmål. Det är viktigt att inte ta större risker än man gör hemma på de svenska vägarna. Att hyra motorcykel eller skoter kan vara det farligaste man utsätter sig för under resan.

Fäll ihop

Sex och samlevnad

Sex och samlevnad

HIV och vissa könssjukdomar är betydligt vanligare i en del länder. För att skydda sig ska man  alltid använda kondom vid tillfälliga sexkontakter.

Fäll ihop

När man kommit hem

När man kommit hem

Om man söker sjukhusvård vid hemkomsten till Sverige är det viktigt att man berättar var man varit under resan. Malaria till exempel, kan ge feber flera månader efter smittotillfället.

Fäll ihop
Skriv ut
Senast uppdaterad:
2015-01-19
Redaktör:

Helena Pellnor, infomatör, informationsavdelningen, Region Jönköpings län

Manusunderlag:

Johan Darelid, verksamhetschef, infektionskliniken, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län