Senast reviderad 2010-02-24

Smärta framtill på magen - rectus abdominis syndrom

Fråga

Jag undrar varför jag har krampliknande smärta runt naveln. Det känns som det sitter i huden eller någon cm in. Jag har haft det förut när jag varit i slutet av graviditeten. Läkarna hittade då ingen förklaring till besvären.

Svar

Din beskrivning talar starkt för att det är fråga om en liten nerv som kommit i kläm där den passerar en muskel i bukväggen. Oftast är det i kanten utefter de bukmuskler som går uppifrån och ned på vardera sidan av naveln. Det här är inte så vanligt och kan lätt missas av en läkare om man inte tänker på denna möjliga förklaring till besvären. Tillståndet kallas för rectus abdominis syndromet. Smärtan sitter på samma ställe varje gång och sprider sig inom ett litet område. Det är kvinnor som fött barn som brukar drabbas. För att säkerställa att det här är just det du lider av behövs en undersökning av dig.

Ofta försvinner smärtan om man får en spruta med vanligt lokalbedövningsmedel just där nerven passerar genom bukmuskeln. Då kan smärtan försvinna för lång tid. Kommer smärtan tillbaka så kan en ny injektion ges.

Claes Ehinger, Läkare, specialist i allmänmedicin