Senast reviderad 2009-02-09

Kan fostrets hjärtljud avslöja vilket kön det är?

Fråga

Hur pass mycket kan man utifrån fostrets hjärtljud bedöma om det är en pojke eller flicka man väntar? Jag har hört att det är vanligare att flickbebisar har högre hjärtljud än pojkar, men att det i vissa fall kan vara en pojkbebis ändå. Jag är nu i vecka 35 och fosterljudet varierar från 135 till152. Tyder detta på pojke eller flicka? Vad är det som gör att hjärtljuden varierar så mycket?

Svar

Det vi kallar för fosterljud eller hjärtljud motsvarar hjärtats puls antalet hjärtslag per minut. Som du säkert vet av egen erfarenhet kan pulsen hos oss människor variera ganska mycket. Hos en vuxen person anses en vilopuls vara normal från 50 till 100 slag per minut. Ibland kan det vara ännu större variationer. Vid fysisk ansträngning eller upprördhet stiger pulsen ytterligare. Det är alltså inte så konstigt att hjärtljuden är så varierande, inte heller hos fostret. Normal frekvens för fostrets hjärtverksamhet är mellan 110 och 160 per minut.

Du har rätt i att det har spekulerats mycket kring tecken som hjälper till att förutsäga könet på fostret. Tyvärr måste jag säga att det är en myt att man kan utgå från fosterljuden i det fallet. Det finns ingen koppling mellan hjärtljuden och barnets kön.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin