Vaxpropp i örat – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Vaxet rengör hörselgången

Öronvax är oftast mjukt och tillverkas av körtlar i yttre delen av hörselgången. Vaxets uppgift är att hålla hörselgången ren. Vaxet rinner långsamt ut och tar med sig skräp.

Vaxpropp kan ge lock för örat

Hos en del människor är vaxet segare och ibland blir vaxet extra segt när det kommer vatten i öronen. Ett tidigt tecken på att man håller på att få en vaxpropp kan vara att det slår lock när man har duschat, eftersom vattnet fångats upp bakom vaxproppen. Ibland kan vax vara en orsak till att man hör sämre.

Undvik att peta i öronen

Man bör inte peta i öronen, varken med ett finger, en handduk eller med en bomullspinne, eftersom det kan skada örat. Risken är att man inte får ut vaxet utan istället petar in det så att vaxproppen helt blockerar örongången.

Receptfria medel mot vaxpropp

På apotek finns receptfria medel som löser upp vaxproppar.

Ett exempel är Revaxör örondroppar. Efter några dagars användning brukar vaxet mjukas upp och rinna ut. Om inte vaxet kommer ut efter behandlingen kan örat behöva spolas rent från vax. I förpackningen med örondroppar finns det ibland en gummiballong med pip som kan användas för att spola bort vaxet från örat. Men man bör undvika att använda gummiballongen om man inte är säker på att trumhinnan är hel.

Man kan behöva kontakta vården

Om det vaxlösande medlet inte hjälper bör man kontakta vårdcentralen. Det gäller också om man börjar höra sämre eller det rinner var ur örat och det kliar.

Om barn under tre år får besvär, bör man också kontakta vårdcentralen.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2011-02-16
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg