Njurmottagningen Länssjukhuset Ryhov

Sjukhusgatan, Jönköping, huvudbyggnaden.

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–12.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–13.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Sjukhusgatan, Jönköping, huvudbyggnaden.
Län, kommun:
Jönköpings län, Jönköping
Postadress:
Njurmottagningen, Länssjukhuset Ryhov, 551 85 Jönköping

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Från huvudentrén ta till vänster och följ skyltar till målpunkt L. Mottagningen finns på plan 4, hus D1.

Till njurmottagningen kommer patienter med njursjukdomar i olika stadier som behöver specialistvård. Vi utreder, behandlar och följer upp akuta och kroniska medicinska njursjukdomar.


Njurmottagningen utför även transplantations- och donationsutredningar samt följer upp patienter som genomgått njurtransplantation eller njurdonation.


Hos oss arbetar vårdadministratörer, undersköterskor, sjuksköterskor och specialistläkare. Vi samverkar med dietist, fysioterapeut och kurator på Rehabiliteringscentrum.

Driftsform: Region

För att få komma till oss behöver du remiss från din vårdcentral eller annan specialistmottagning, alternativt egen vårdbegäran.

Läs mer om remiss och egen vårdbegäran

När din remiss tas emot görs en första bedömning av en specialistläkare. Läkaren går igenom din journal och gör en bedömning av ditt vårdbehov. Bedömningen kan resultera i att du får komma på ett besök. Ibland kan bedömningen istället innebära ett råd om fortsatt utredning eller behandling för dig hos din ordinarie läkare. Alla remisser som skickas till oss får en kvalificerad läkarbedömning.

Läkaren bedömer hur snart vi ska erbjuda ett första läkarbesök. Prioritering sker utifrån medicinskt behov.

Remisskrav

Ja

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är 18 år eller äldre.

Inför ditt besök skickar vi en kallelse till dig antingen via 1177 eller per brev, beroende på dina aviseringsinställningar när du loggat in på 1177.se. 

Lämna prov inför ditt besök
Inför planerade besök behöver du lämna blodprover och urinprover 2-5 dagar innan ditt besök. Det är för att vi ska hinna få provsvaren i tid till besöket.

Du behöver själv boka tid för provtagning hos en vårdcentral, provtagningscentral eller ett laboratorium. Logga gärna in för att boka tid.

Läs mer om att logga in och boka tid för ordinerad provtagning

Anmäl dig i självincheckningsdisken i väntrummet.

Oftast träffar du en läkare eller sjuksköterska. I samband med besöket beslutas vad som är bäst åtgärd eller behandling för dig och vad nästa steg kommer att bli.  Du får möjlighet att ställa frågor. Det är en fördel om du tar med dig en anhörig eller vän. 

Läkarbesök:
Läkaren undersöker dig med bland annat kontroll av blodtryck, går igenom dina provsvar tillsammans med dig och ser över din läkemedelslista.

Sjuksköterskebesök:
Sjuksköterskan går igenom dina provsvar samt utför vissa kontroller till exempel blodtryck och vikt. Du får också information om exempelvis symtom vid njursvikt och dialysinformation om så behövs.

Undersköterska:
Undersköterskan gör 24-timmars blodtrycksmätningar.

Dietistbesök:
Tillsammans går ni igenom vad som är bra mat vid njursvikt och vilka anpassningar som är medicinskt motiverade för att du ska må så bra som möjligt, trots nedsatt njurfunktion. Efter en njurtransplantation går ni igenom kosten för dig som är organtransplanterad.

Kurator:
Du kan få träffa en kurator för samtal och vägledning. Du kan även få hjälp med exempelvis ansökan om fonder.

Fysioterapeut:
Fysisk aktivitet och träning är en viktig del av behandlingen vid kronisk njursvikt, då det har flera gynnsamma effekter på kroppen såsom förbättrad kondition, starkare muskler och skelett. Det är också positivt för blodtrycket och blodfettsnivåerna.

Vi använder kvalitetsregister för att följa upp verksamheten och få ny kunskap om hur vi ska behandla kronisk njursvikt på bästa sätt.

Vi registrerar viss information om din njursvikt i Svenskt Njurregister som är det nationella kvalitetsregistret för njursjukvård. Du väljer själv om du vill att dina uppgifter ska registreras eller inte.

Vi samarbetar med Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg när det gäller organtransplantation. Läs gärna mer om transplantation och donation här:

När vi behöver kontakta dig är det viktigt att vi har rätt telefonnummer till dig. Fråga oss gärna vilket/vilka telefonnummer som finns angivna i din journal. Det är också bra om du lägger in dina kontaktuppgifter och aktiverar aviseringar i e-tjänsterna på 1177.se. Du får då ett sms eller e-post när mottagningen skickar ett svar eller meddelande till dig i e-tjänsterna.

Läs mer om att aktivera aviseringar i e-tjänsterna

Till toppen av sidan