Testikelinflammation

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Testiklarna är två könskörtlar som sitter i pungen. I testiklarna bildas spermierna och större delen av de manliga könshormonerna, som till exempel testosteron.

Inflammation i testiklarna är ovanligt och nästan alltid en följd av en inflammation i bitestiklarna som sitter på testiklarna. Orsaken till bitestikelinflammationen, i sin tur, är nästan alltid en urinvägsinfektion eller könssjukdom. Man kan få en inflammation enbart i testiklarna också, men det är ännu ovanligare. Om man får det är orsaken oftast virus.

Testikelinflammation behandlas oftast med antibiotika och ger sällan några komplikationer. Men om man inte får behandling i tid kan inflammationen leda till varbildning i pungen, och i mycket ovanliga fall kan spermieproduktionen försämras och man kan bli steril.

Symtom

När man har testikelinflammation är det vanligaste symtomet svullnad och kraftig smärta. Ofta sitter smärtan på båda sidorna. Man kan också känna sig ordentligt sjuk och få hög feber.

Behandling

Eftersom testikelinflammation nästan alltid orsakas av bakterier, brukar man behandlas med antibiotika. Man kan också få smärtstillande läkemedel. Efter tre-fyra dygn brukar man må bättre, men det är viktigt att fullfölja kuren även om besvären går över innan behandlingen är slut.

Om inflammationen har börjat med en urinvägsinfektion kan man ibland bli svårt medtagen. Då kan man behöva sjukhusvård under några dagar och få antibiotika direkt i blodet för att effekten ska komma snabbare.

När ska man söka vård?

Om man får plötslig smärta i pungen som inte går över inom några minuter, ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Det är viktigt att man snabbt blir undersökt för att ta reda på vad smärtan beror på.

Om man på annat sätt känner av smärta i pungen som återkommer eller inte går över, ska man kontakta en vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man ska vända sig.

Visa mer

Symtom och diagnos

Symtom och diagnos

Symtom och besvär

När man har testikelinflammation är de vanligaste symtomen svullnad och kraftig smärta. Ofta sitter smärtan på båda sidorna. Man kan också känna sig ordentligt sjuk och få hög feber.

Det är vanligt att man både har testikel- och bitestikelinflammation samtidigt. Om man bara har testikelinflammation brukar man inte vara riktigt lika öm och svullen.

Läkaren känner på testiklarna

För att ta reda på om man har testikelinflammation känner läkaren igenom pungen för att kontrollera om ömheten och svullnaden sitter i testikeln eller bitestikeln.

Urinprov

För att läkaren ska kunna ta reda på om man har urinvägsinfektion eller klamydia, brukar man få lämna ett urinprov.

En del urinprover kan undersökas direkt på mottagningen och då går det ofta att få ett provsvar direkt. Andra prover kan behöva skickas till ett laboratorium för analys och då kan det ta några dagar att få reda på resultatet.

Blodprov

För att läkaren ska kunna göra en bättre bedömning, brukar man också få lämna ett blodprov för att det så kallade CRP-värdet, som i dagligt tal brukar kallas för snabbsänka, ska kunna mätas. Det brukar kunna analyseras på mottagningen och då går det att få ett provsvar inom några minuter.

Gonorréprov

Om det finns något som tyder på att man har könssjukdomen gonorré, tar läkaren ett prov med hjälp av en tunn bomullspinne som förs in någon centimeter i urinröret. Det kan kännas lite obehagligt men det tar bara några sekunder för läkaren att ta provet. Provet skickas sedan till ett laboratorium och man brukar kunna få svar från läkaren inom en vecka.

Ultraljud

Ibland kan det vara svårt att avgöra om anledningen till smärtan är en inflammation i testikeln, eller om den beror på något annat. I så fall kan en röntgenläkare behöva undersöka testiklarna och bitestiklarna med ultraljud.

Ibland kan smärtan bero på att testikeln vridits

Smärta i pungen kan ibland bero på att testikeln har vridit sig, men det är ovanligt. Detta händer oftare hos pojkar än vuxna män. För det mesta brukar det vara lätt för en läkare att skilja på testikelvridning och en inflammation. Men någon enstaka gång kan läkaren behöva göra en operation för att undersöka testikeln och bitestikeln.

Fäll ihop

Vård och behandling

Vård och behandling

Det är viktigt att kontakta vården

Om man får plötslig smärta i pungen som inte går över inom några minuter, ska man kontakta vården genast. Man kan börja med att vända sig till vårdcentralen men finns det ingen möjlighet att komma dit bör man vända sig till en akutmottagning. Det är viktigt att man snabbt blir undersökt för att ta reda på vad smärtan beror på.

Om man på annat sätt känner av smärta i pungen som återkommer eller inte går över, ska man kontakta vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Antibiotika vanligaste behandlingen

Eftersom testikelinflammation nästan alltid orsakas av bakterier, brukar man få antibiotika. Man kan också få smärtstillande läkemedel. Efter tre-fyra dygn brukar man må mycket bättre, men det är viktigt att fullfölja kuren även om besvären går över innan behandlingen är slut. Oftast brukar man få ta antibiotika i två till tre veckor.

Om inflammationen har börjat med en urinvägsinfektion, något som i första hand gäller äldre män, kan man ibland känna sig svårt medtagen. Då kan man till en början behöva sjukhusvård under några dagar och få antibiotika direkt i blodet för att effekten ska komma snabbare.

Vila om inflammationen beror på virus

Om testikelinflammationen beror på virus finns ingen särskild behandling, utan man brukar rekommenderas att vila tills man blir frisk igen. Suspensoar och isblåsa känns ofta skönt och kan ge en viss lindring om pungen tynger och värker .

Testikelinflammation som orsakas av virus kan leda till att förmågan att bilda spermier minskar. Om inflammationen sitter i båda testiklarna kan den i värsta fall leda till sterilitet. Men det är mycket ovanligt idag eftersom så gott som alla barn i Sverige vaccineras mot påssjuka som förr var den vanligaste orsaken till dubbelsidig testikelinflammation.

Återbesök efter ett par veckor

Ofta behöver man göra ett återbesök efter ett par veckor. Då brukar läkaren följa upp att inflammationen har läkt som den ska.

För det mesta visar det sig vid efterkontrollen att svullnaden gått tillbaka och då brukar inte fler undersökningar behövas. En viss ömhet och svullnad kan ibland finnas kvar under lång tid efter infektionen.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2012-09-17
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Karin Lignell, 1177.se

Granskare:

Jan-Erik Damber, läkare, professor i urologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge