Ringorm

Allmänt

Ringorm, eller revorm som den också kallas, är en hudsjukdom som kan smitta från djur till människor. Den orsakas av en svamp som ger utslag på huden eller i hårbotten. Ringorm är vanligast hos kor, hästar, marsvin och katter. Infektionen är däremot ganska ovanlig hos människor.

Ringorm kan finnas hos lantbrukare som har djur och hos barn som har nära kontakt med marsvin och katter. Om man arbetar med pälsdjur, exempelvis som laboratoriepersonal, kan man också få ringorm. Sjukdomen smittar sällan mellan människor men kan ibland smitta till exempel i samband med sportutövande där man har nära kroppskontakt.

Symtom

Det vanligaste symtomet på ringorm är att man får små röda och kliande, runda eller ovala utslag. Ytan är ofta fjällande eller småknottrig.

Storleken på utslagen kan variera från någon millimeter till flera centimeter. När utslagen är större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform.

Behandling

Ringorm läker oftast inte av sig själv utan behöver behandlas med svampmedel. I första hand får man smörja sig med en kräm mot svamp, men ibland behövs behandling med tabletter.

Det infekterade djuret kan man behöva ta till veterinär för behandling.

När ska man söka vård?

Om man får ett kliande hudutslag som växer i storlek ska man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Skriv ut
Senast uppdaterad:
2012-03-08
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden