Nässelutslag

  • nässelutslag

    Nässelutslag brukar vara hudfärgade eller blekröda, ofta upphöjda.

  • Utslagen kan variera i form, från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden.

Blekröda utslag i olika former

Nässelutslag visar sig som ett eller flera upphöjda utslag som är hudfärgade eller blekröda, ofta med rödare kanter. Utslagen kan variera i form, från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden. Det som är typiskt för nässelutslag är att de snabbt kan ändra både utseende och plats.

Man kan få nässelutslag bara en enda gång eller flera gånger. Det är vanligt att barn får utslag flera gånger. I ovanliga fall kan nässelutslagen övergå i en allvarlig allergisk reaktion men oftast går besvären över av sig själv.

Vanligt att det kliar

Det första tecknet på nässelutslag brukar vara att det kliar. Många gånger kommer klådan redan innan utslagen syns. För det mesta försvinner utslagen av sig själv inom några dagar, men det är också vanligt att besvären kommer och går under den närmaste veckan.

Orsaken är nästan alltid okänd

Nässelutslag kan ha många olika orsaker. De kan till exempel bero på en infektion, överkänslighet mot vissa läkemedel, viss mat, insektsbett eller kontakt med giftiga ämnen i vissa växter, men i de flesta fall går det inte att hitta någon tydlig orsak till besvären.

Kyla, värme eller tryck kan ibland orsaka en hudreaktion som också kan ge nässelutslag.

Vad kan man göra själv?

För att lindra besvären kan man duscha svalt eller smörja in utslagen med till exempel kylbalsam. Om man har mycket besvär med klådan kan man också pröva receptfria tabletter som innehåller antihistamin. Man ska inte ge antihistamin till barn under sex år utan att rådgöra med läkare först. Kylbalsam och antihistaminmedicin finns att köpa på apotek.

När man har fått nässelutslag är man extra känslig för ämnen som ytterligare kan irritera huden. Den känsligheten kan sitta i någon vecka. Under den tiden kan det vara bra att undvika att äta viss mat, till exempel skaldjur, tonfisk och jordgubbar. Annars kan det göra att besvären kommer tillbaka igen. Av samma anledning ska man också vara extra försiktig med alkohol i ungefär en vecka efter att man har haft nässelutslag.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har mycket besvär med klåda, eller om utslagen förvärras bör man kontakta vårdcentralen för råd om behandling. Om utslagen inte försvinner inom en vecka bör man också kontakta vårdcentralen.

Om man får nässelutslag mer än en gång, eller om man själv misstänker att man är allergisk kan man kontakta en läkare på vårdcentralen för att få hjälp att utreda orsaken.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 

Tecken på att man behöver vård omedelbart

I ovanliga fall kan nässelutslagen övergå i en allergisk chock.

Först kan man till exempel känna att läpparna och tungan domnar, eller att man blir röd i ansiktet. Man kan även få klåda som ofta börjar i hårbotten och som sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan. Det kan även klia i händer och under fotsulor. Om man får ovanstående symtom ska man ringa 112 för ambulans eller snabbt söka hjälp på sjukhus. Får man inte behandling kan man snabbt bli sämre. 

Senast uppdaterad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Fotograf:

Niels Veien, läkare, specialist i hudsjukdomar, Ålborg, Danmark