Mollusker

Mollusker är ofarliga knottror på huden som orsakas av virus. För det mesta ger de inga besvär, och försvinner av sig självt efter ett tag. Mollusker är vanligast hos barn.

  • En mollusk är ett upphöjt utslag

    Utslagen är upphöjda. De är oftast hudfärgade eller lite rosa och brukar bli två till fem millimeter stora och ha en liten grop i mitten.

Symtom vid mollusker

Mollusker har oftast samma färg som den egna huden eller är lite rosa. De är två till fem millimeter stora och har en liten grop i mitten. Hos barn brukar de vara vanligast på magen, armarna, i ansiktet eller på nacken.

Det kan bildas allt ifrån en enstaka mollusk till väldigt många. Det brukar ta några månader för en mollusk att försvinna, och ofta får du nya mollusker efter hand. Den period som utslagen finns kvar kan sträcka sig från ett halvår till ett par år.

Vuxna kan också få mollusker och då oftast runt könsorganen, på nedre delen av magen och på övre delen av låren. Molluskerna är då en sexuellt överförd smitta.

Mollusker försvinner av sig själva

Mollusker brukar inte behandlas. De läker av sig själv. Innan de försvinner är det vanligt att de blir röda och irriterade, för att sedan spricka. Det bästa är att vänta på att de läker av sig själv, det ger också minst risk för att få ärr.

Om barnet börja klia på molluskerna så det blir ett sår, kan du minska risken för att det blir en infektion i såret genom att klippa barnets naglar korta och hålla dem rena.

Det är ovanligt att ta bort mollusker, eftersom det brukar göra mycket ont. Det kan bli aktuellt om molluskerna sitter olämpligt eller obehagligt, till exempel i ansiktet. Om molluskerna tas bort görs det av en hudläkare.

Smittar, men är ofarliga

Mollusker smittar vid kontakt hud mot hud, men sjukdomen är inte särskilt smittsam. Mollusker kan också smitta via saker, till exempel en handduk.

Barnet behöver inte vara hemma från förskola eller skola

Du behöver inte göra något speciellt för att undvika smitta eftersom det inte är farligt. När alla molluskerna läkt är du immun för resten av livet. Barn som har mollusker kan gå i förskola, familjedaghem eller skola som vanligt och vara med på aktiviteter som gymnastik och bad.

Det går alltid att ringa BVC eller sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Senast uppdaterad:
2016-04-07
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lena Antin, barnsjuksköterska, Boo barnavårdscentral, Nacka