Fallskador hos äldre

Allmänt

När man blir äldre ökar risken för att man ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet, oftast i höftleden eller handleden. Det beror på att skelettet är skörare och att man ofta har sämre balans och ser sämre.

Balansen kan också försämras av olika mediciner, framför allt av läkemedel mot oro, sömnsvårigheter, depression och vanföreställningar. En del blodtryckssänkande läkemedel kan också försämra balansen lite. Om man upplever att man blir yr av sina läkemedel bör man diskutera detta med en läkare.

De flesta som faller omkull gör det hemma i bostaden. Det är vanligare att kvinnor skadar sig, eftersom de tidigare än män får benskörhet.

Man kan förbättra säkerheten inomhus om man tar bort sådant som man lätt kan snubbla på, till exempel lösa sladdar och små mattor. Det är även bra att lägga halkskydd under mattor, förstärka belysningen, installera handtag i badrummet och ha halkmatta i badkaret och duschen. Risken att falla kan minska om man går med riktiga skor hemma, har telefonen nära till hands och ser till så att man slipper klättra på stolar och stegar för att nå saker.

Rökning ökar risken för benskörhet. Därför har den som röker större risk att råka ut för benbrott vid ett fall. Om man äter bra mat, tränar benstyrkan och balansen, försöker motionera lite varje dag och vistas utomhus i solljus minskar risken för fall. Det finns hjälpmedel som ger stöd vid promenader. Är det halt ute kan man sätta broddar på skorna.

Symtom

Symtomen är olika beroende på hur man har ramlat och hur högt fallet var. Om man till exempel har brutit höftleden gör det ont, benet brukar vara vridet utåt och man kan inte stödja sig på det.

Behandling

En del skador i skelettet läker av sig själv, men ibland kan man få förband, behöva gipsas eller opereras.

När ska man söka vård?

Man kan ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller kontakta en vårdcentral om man har ramlat och skadat sig.

Man ska ringa 112 om man

  • har mycket ont
  • har skadat huvudet eller nacken.
Senast uppdaterad:
2012-10-29
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.