Senast reviderad 2012-02-16

Måste mitt barn undersökas för glutenintolerans?

Fråga

Jag har en 14 månader gammal son som har problem med viktminskning, men som i övrigt är pigg och glad.

På vårdcentralen tycker man att vi ska utreda om han är glutenintolerant. Jag har av bekanta hört att det är en mycket besvärlig undersökning och jag vill inte utsätta honom för detta om det inte behövs. Finns det något annat sätt? Kan man till exempel själv utesluta mjölprodukter under en tid och se om det blir annorlunda?

Svar

En viktnedgång hos ett barn kan bland annat bero på intolerans för gluten eller laktos.

Det finns ett blodprov som används för att försöka fastställa glutenintolerans. Men eftersom det inte är helt tillförlitligt måste man oftast även göra en så kallad gastroskopi på barnet för att kunna ta prov från slemhinnan i tolvfingertarmen. Då förs en liten slang med en kamera ner via munnen för att ta bilder och prover på slemhinnan.

Barnen brukar klara det här riktigt bra enligt min erfarenhet. Även andra eventuella sjukdomar i matstrupe-magsäck-tolvfingertarm kan upptäckas vid gastroskopin.

Gluten ska aldrig tas bort ur kosten utan vägledning av läkare eller dietist. Det är viktigt att få en säker diagnos så att man verkligen vet vad symtomen beror på. Man ska inte heller börja med glutenfri kost före blodprovet och gastroskopin eftersom det kan göra det svårare att ställa diagnosen.

Eftersom glutenintolerans är en sjukdom som man har hela livet är det viktigt att man får rätt diagnos så att man inte hela livet undviker gluten i onödan. Om diagnosen är säkerställd så får man ett ekonomiskt bidrag eftersom matkostnaderna brukar bli lite högre.

 

Claes Ehinger, Läkare, specialist i allmänmedicin