Senast reviderad 2012-01-11

Hur botar man torsk på tungan?

Fråga

Vad är torsk på tungan och hur botar man det?

Svar

Med "torsk" menas vanligen vita beläggningar i munnen på spädbarn. Beläggningarna orsakas av vanlig jästsvamp, candida.

Candida förekommer normalt i och på vår kropp, främst i munnen, tarmen och slidan. Där kan den alltså, precis som många vanliga bakterier, förekomma utan att orsaka några besvär överhuvudtaget. Beläggningar eller flytningar på grund av detta kan uppstå tillfälligt, och behöver då inte behandlas alls.

Jästsvampen trivs där det är varmt och fuktigt. Under vissa förutsättningar kan den öka i mängd och ge infektioner. Då blir slemhinnorna röda och irriterade, och de vita beläggningarna ökar. Om man har en infektion med candida i munnen så kan det svida och man får svårt att äta.

Det är ganska vanligt att man försöker behandla torsk genom att pensla munslemhinnan med tops doppade i vichyvatten flera gånger om dagen. Det saknar bevisad effekt men är helt ofarligt att testa.

 Det finns speciella svampdödande läkemedel i flytande form som man kan behandla med. Dessa medel måste skrivas ut på recept av läkare eller sjuksköterska. Eftersom det här är en vanlig fråga när det gäller småbarn har sjuksköterskan på barnavårdscentralen mycket erfarenhet av hur man ska göra. Vänd dig gärna dit. Om det behövs behandling så brukar sjuksköterskan också kunna hjälpa till med det.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin