Geting- och bistick

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • En geting och ett bi.

    Ett stick från en geting eller ett bi är oftast ofarligt. Det är ovanligt med svårare allergiska reaktioner.

Ett stick är sällan farligt

Ett geting- eller bistick brukar ge en intensiv och pulserande smärta i området där man har blivit stucken. Kort därefter rodnar och svullnar området. Det brukar även svida och klia. Första dygnet efter sticket kan svullnaden tillta och värken kan stråla ut från stickstället. Sticket är oftast ofarligt, och om man inte mår dåligt för övrigt kan man vänta och se om det går över. Endast ett fåtal människor får svårare allergiska reaktioner efter geting- eller bistick.

Försök att ta bort gadden
Om man blivit stucken av ett bi kan det hända att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden blir kvar i huden. Då bör man försöka ta bort dem. Gadden kan fortsätta att föra in gift i huden någon minut efter sticket, även om insekten är borta. Det bästa är att försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en matkniv. Ta gärna hjälp av någon.

Lindra smärtan med kyla
Det känns ofta bra att kyla stickstället med en isbit invirad i en servett eller handduk eller med kallt vatten.

Kräm, salva och gel mot klåda och sveda

För att lindra klåda och sveda kan man också badda med alsolsprit, stryka på alsolgel eller använda en särskild insektspenna som stryks mot huden. Man kan smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain. Man kan även smörja med kräm och salva som innehåller 1% hydrokortison. Man ska rådgöra med en läkare innan man använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år. Medlen finns att köpa på apotek.

Undvik infektion - använd plåster

För att undvika att man kliar sönder huden och får en infektion kan ett plåster sättas över stickstället.

Man kan behöva kontakta vården

Om man får kraftig svullnad på stickstället som ökar något dygn efter sticket bör man kontakta vården.

Om man blir stucken i munnen eller får många stick samtidigt, speciellt på halsen eller i ansiktet, kan slemhinnorna svullna och man kan få svårt att andas. Då ska man ringa 112 eller snabbt söka hjälp på vårdcentral eller sjukhus.

Det gäller också om man är allergisk mot bi- och getingstick. Då kan det räcka med ett stick för att man ska få en kraftig allergisk reaktion. Tecken på en kraftig allergisk reaktion är till exempel att man mår illa, kallsvettas, känner sig yr och blir mycket blek. Andra symtom är att man svullnar i ansiktet, på läpparna och i svalget, får nässelutslag, hosta, hjärtklappning eller svårt att andas.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2014-05-19
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg