Argentina

Skriv ut
Skriv ut

Reseråd

Reseråd

 • barn och förälder skyddar sig mot solen med keps, shorts och parasoll

  Kläder och skugga ger det bästa solskyddet.

Råd om mat

Även om risken för turistdiarré är lite större än i Sverige behöver man inte vara extra försiktig med vad man äter. Som alltid är det bra att tvätta händerna i samband med måltider och efter toalettbesök.

Dricksvatten

Man kan på de flesta ställen dricka kranvattnet, men det kan smaka annorlunda. Om man är osäker på kranvattnets kvalitet kan man välja vatten på flaska.

Drick mer när det är varmt

Vätskebehovet är större när det är varmt. Om man är törstig är det naturligt att dricka mer, men det är bra att även uppmärksamma att man kissar lika mycket som vanligt. Om man inte gör det behöver kroppen mer vätska.

När man svettas förlorar kroppen även salt, så man kan behöva strö extra salt på maten. Det gäller särskilt om man anstränger sig mycket fysiskt. Tecken på att man kan ha saltbrist är att man kan känna sig trött, vagt illamående och få huvudvärk. Efter ungefär en vecka brukar kroppen ha anpassat sig bättre till värmen.

Solskydd

För att skydda sig mot solen behöver man smörja in sig med solskyddsmedel och täcka huvudet, till exempel genom att ha på sig solhatt eller keps. Kläder är ett bra skydd och täta tyger skyddar bättre än tunna. När solstrålningen är som mest intensiv, mellan klockan tio och tre på dagen, är det bäst att hålla sig i skuggan. De första dagarna bör man endast vara i solen korta stunder. Om man använder vissa läkemedel kan man vara extra känslig för solljus.

Små barn bör inte vara i solen alls under de mest intensiva soltimmarna.

Solsveda och soleksem

Om man blir bränd av solen är det bra att undvika solen några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om man får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor.

Om huden svider mycket kan den kylas av med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och klåda kan även lindras med en hydrokortisonkräm som man kan köpa receptfritt och ta med sig på resan.

Bada säkert

Strandliv och bad är ofta en viktig del av en resa till varma länder. Det finns ett par saker man bör tänka på för att inte utsätta sig för onödiga risker. Badolyckor är bland de vanligaste orsakerna till att turister skadas eller omkommer utomlands.

Simturen blir säkrare om man

 • respekterar skyltar och flaggor som talar om att det är badförbud
 • försöker ta reda på om det finns underströmmar
 • undviker att bada ensam
 • håller sig nära stranden
 • inte badar om man är påverkad av alkohol.

På stranden bör man vara extra noggrann med solskydd. Sand och vatten reflekterar solljuset och solstrålningen är fortfarande stark en halvmeter under vattenytan.

Badskor ett bra skydd

I havet, vid strandkanten och vid klippor kan det finnas sjöborrar som gör rejält ont att trampa på. Det finns också fiskar med en giftig gadd som kan ligga nergrävda i bottensanden. Att använda badskor eller motsvarande är ett bra, ibland helt nödvändigt, skydd.

Ibland kan bad ge öronbesvär

En del personer som badar eller dyker kan få ont i öronen på grund av inflammation i hörselgången. När det är varmt och fuktigt är det lättare att få besvär. Det kan kännas irriterat i örat och klia. Ibland känns det även svullet och ömt.

För att bli av med besvären bör man hålla örat så torrt som möjligt genom att undvika att få huvudet under vatten. Man kan också skydda örat genom att använda fetvadd eller badmössa. Man kan ta med sig örondroppar under resan om man vet att man är känslig. Fråga din läkare eller på ett apotek.

Om man märker av andra besvär som till exempel att det börjar rinna vätska från örat, att man får feber, kraftig huvudvärk eller att örat blir rött, svullet, varmt och ömt bör man kontakta läkare.

Undvik maneter för säkerhets skull

Giftiga maneter är ovanliga, och i de områden där de finns brukar man bli varnad genom reseguider eller uthyrare av snorklings- och dykutrustning. Även maneter som inte är giftiga kan göra väldigt ont om man nuddar vid dem eller kommer nära. En del personer kan få en allergisk reaktion som till och med kan vara livshotande. Därför ska man alltid se upp för maneter när man badar.

En lindrigare sveda efter kontakt med en manet kan man dämpa genom att skölja med kallt vatten utan att gnugga. Om huden blir mycket röd och svullen eller om man har mycket ont bör man söka vård, liksom om ögonen har skadats.

Luftig klädsel förhindrar hudutslag

Värmen kan ibland göra att det uppstår små kliande utslag i armhålorna eller röda kliande områden på huden, framför allt i ljumskarna. Det beror ofta på att svettkörtlarna täppts till eller att svamp som finns naturligt på huden växt till. För att undvika besvären är det bra att klä sig luftigt.

Om man ändå får problem kan en hydrokortisonkräm användas i armhålorna. I ljumskarna där besvär med svamp är vanligare kan det hjälpa med en hydrokortisonkräm som innehåller svampdödande medel. Krämerna kan köpas receptfritt och tas med på resan.

Små sår och insektsbett

När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterat. Tvätta med vatten och tvål och skydda såret tillfälligt med en luftig kompress. Förbandet bör tas bort så snart såret är torrt.

Man märker att såret har blivit infekterat om det börjar göra mer ont och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan man pröva att göra rent såret igen ett par gånger om dagen. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om man får feber bör läkare kontaktas.

Var försiktig i trafiken

Trafiken är annorlunda och risken för att råka ut för en olycka är betydligt större än i Sverige. Trafikolyckor är den vanligaste olycksorsaken bland resenärer. Ofta är de som råkar ut för allvarliga olyckor alkoholpåverkade.

Det bästa man kan göra för att undvika olyckor är att avstå från att köra moped, motorcykel eller bil. Om man ändå vill ta sig runt på resmålet bör man vara mycket försiktig och alltid använda säkerhetsbälte eller hjälm. Ta också noga reda på vilken slags försäkring som ingår i hyran av fordon eftersom det kan vara väldigt olika. Fotgängare löper också en betydligt ökad risk eftersom man ofta delar vägyta med annan trafik.

Andra råd för att minska risken för att skadas är att:

 • inte sätta sig längst fram i bussen
 • inte dra sig för att be chauffören att sakta ner om det går för fort
 • undvika mörkerkörning
 • alltid använda reflexer nattetid.

Skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar

Om man har tillfälliga sexuella kontakter är det viktigt att använda kondom under hela samlaget för att minska risken för sjukdomar som smittar genom sex.

Undvik att klappa hundar och andra djur

Barn är ofta nyfikna och vill bekanta sig med djur av olika slag, men både barn och vuxna bör undvika att klappa och mata djur för att inte riskera att bli bitna. Rabies, som är en mycket ovanlig men dödlig sjukdom bland resenärer, smittar främst om man blir biten eller slickad på slemhinnor eller i ett sår av hundar som har rabies, men även andra däggdjur kan föra smittan vidare.

Eftersom rabies är så ovanligt brukar bara resenärer som av olika skäl ska ha nära kontakt med djur rekommenderas att vaccinera sig före avresan. Om man skulle bli biten av ett djur ska såret omedelbart göras rent ordentligt med tvål och vatten och läkare måste kontaktas så snart som möjligt, men senast inom två dygn, även om man redan är vaccinerad. Man kan då få behandling för att förhindra sjukdomen.

När man vistas på hög höjd

Om man besöker platser som ligger på 2 500 meters höjd eller högre kan det ta lite tid innan kroppen anpassar sig till det lägre lufttrycket. Då kan man få symtom som med ett gemensamt namn kallas höjdsjuka. Besvären är oftast lindriga på lägre höjder men kan bli väldigt allvarliga också då. Symtomen kan vara illamående, svaghetskänsla och huvudvärk.

Man kan behöva stanna två, tre dagar på samma höjd för att långsamt vänja sig. Om man inte blir av med symtomen eller om de blir värre ska man ta sig till lägre höjd och söka läkare. Ibland kommer man direkt med flyg till högt belägna städer. Då är det bra att känna till symtomen och att ta det lugnt medan kroppen anpassar sig.

Om man klättar eller vandrar är det viktigt att inte fortsätta högre om man får symtom. Man ska alltid försöka sova på en nivå som är lägre än den högsta som man besökt under dagen. Om man får allvarligare symtom som dunkande huvudvärk, ostadig gång eller torr hosta måste man genast ta sig till lägre höjd och söka läkare.

Fäll ihop

Vaccinationer

Vaccinationer

Råden beror på vem man är och hur man reser

Inför resan kan man behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Här finns rekommenderade vaccinationer listade i bokstavsordning. Vilka vaccinationer som behövs varierar beroende på vart man ska resa, hur länge man ska vara borta och på vilket sätt man reser. Ibland kan en epidemi i ett land leda till en ändrad rekommendation under en period. Resenärer som besöker släkt och vänner i länder där andra sjukdomar sprids än i Sverige löper en betydligt ökad risk att insjukna, vilket leder till att skydd med vacciner blir extra viktigt.

Även personliga skäl vägs in som allergier, vissa kroniska sjukdomar, ålder, graviditet och tidigare vaccinationer. En fullständig rekommendation får man genom att rådgöra med personalen på vaccinationsmottagningen.

Längst ner i slutet av kapitlet finns länkar till fördjupad information om antal doser, när de ska tas och vad som gäller för bland annat barn och gravida.

Gula febern

Intyg om vaccination mot gula febern krävs inte för inresa. Vaccination mot gula febern rekommenderas för resenärer som ska till norra och nordöstra delen av Argentina, inklusive vattenfallen vid Iguazu. Vaccination mot gula febern rekommenderas även för resenärer som ska resa till grannländer där sjukdomen finns.  

Hepatit A

Vaccination rekommenderas om man ska stanna i mer än tre veckor.

Tuberkulos

Vaccination rekommenderas om man under längre tid än sex månader ska leva tillsammans med ortsbefolkningen.

Var ute i god tid

Det är bra att vara ute i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen minst en månad före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om man behöver resa med kort varsel finns möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd kan vara bättre än inget alls. Man kan alltid rådgöra med vaccinationsmottagningen.

Se över tidigare skydd

Genom det svenska barnvaccinationsprogrammet har de flesta som vuxit upp i Sverige redan ett skydd mot vissa sjukdomar som exempelvis difteri, stelkramp, mässling, röda hund och påssjuka. Vaccinet mot de tre sista sjukdomarna infördes 1981. Före resan kan man passa på att se över sitt skydd eftersom det ibland kan behövas en påfyllnadsdos av vaccin mot någon sjukdom.

Om man inte har genomgått hela programmet kan man behöva komplettera sitt skydd. Smittsamma sjukdomar är vanligare i många andra länder än de är i Sverige, vilket kan leda till att man smittas och kanske också tar med sig smittan hem.

Fäll ihop
Skriv ut
Senast uppdaterad:
2014-08-19
Skribent:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Jean Henrik Braconier, läkare, specialist i infektionssjukdomar, Lund