Lindriga brännskador – egenvård

Plötsligt bränner du dig på en het bakplåt, på grillen eller på en skvätt kokhett kaffe. Små brännskador kan ofta göra väldigt ont. Om du omedelbart kyler ner skadan i svalt vatten kan du både lindra smärtan och begränsa skadan.

  • Barn som fått en liten brännskada på handen. Kyl med svalt vatten.

    Det gör mindre ont och skadan begränsas om du kyler ner skadan så fort som möjligt och tillräckligt länge, tio till femton minuter. Använd svalt vatten.

Om brännskadan är ytlig blir huden röd, svullen och öm. Om den är lite djupare kan det även bildas blåsor på huden.

Lindra smärtan och begränsa skadan

Om brännskadan sitter på ett finger där du bär ringar ska du ta av ringarna så fort som möjligt efter skadan eftersom ringarna annars kan hindra blodflödet om fingret svullnar.

Du kan lindra smärtan genom att spola den skadade huden med svalt vatten direkt efter att du har bränt dig. Det går också bra att sänka ner den skadade kroppsdelen i till exempel en hink med svalt vatten. Svalt vatten kan också förhindra att skadan går djupare ner i huden. Kyl i högst 15 minuter, längre kylningstid ger inte bättre resultat utan kan istället öka risken för att du blir nedkyld. Använd aldrig is eller snö för att kyla ner en brännskada, det skadar mer än det hjälper.

Du kan också pröva att stryka på lite bedövande Xylocain-salva om du har det hemma. Tänk på att salvan inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år. Smörj inte in större områden än vad som motsvarar en handflata på den som använder salvan.

Om du har mycket ont kan du pröva receptfria värktabletter, till exempel Panodil eller Alvedon.

Skydda och vårda huden

Om huden enbart blivit röd behövs inte något förband. Svalkande hudlotion, som till exempel kylbalsam eller gel med aloe vera, kan kännas skönt att smörja in där huden är röd. Även kräm eller salva med hydrokortison kan lindra.

Om du har fått blåsor och sår kan de vätska, och då är det bra att skydda skadan med en steril kompress. På apotek finns särskilda kompresser som inte fastnar i såret. Om du har använt kompresser som har fastnat i såret, kan du blöta upp kompressen med lite vatten. Det är viktigt att hålla såret rent hela tiden.

Stick inte hål på brännblåsor eftersom de skyddar huden som håller på att nybildas under.

När rodnaden har försvunnit eller såret läkt kan en fetare hudkräm eller salva hjälpa mot att huden stramar.

Skydda den skadade huden mot sol tills skadan är helt läkt.

Söka vård         

Om brännskadan sitter på ett känsligt område, till exempel i ansiktet, på könsorganen eller över en led, bör du kontakta vården direkt efter olyckshändelsen. Detsamma gäller om skadan är större än den egna handflatan eller om den verkar ha orsakat skador djupt i huden.

Om smärtan inte ger med sig eller återkommer efter flera dagar bör du kontakta vården. Det gäller också vid varbildning, dålig lukt, om den friska huden runt såret rodnar eller svullnar eller om du får feber. Du ska också söka vård om skadan inte har läkt efter två veckor.

Om du är osäker på hur allvarlig skadan är kan du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller kontakta vårdcentralen eller sjukhus.

Publicerad:
2015-02-11
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg