Metkrok i huden – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Metkrok i huden

    Dra först metkroken framåt, så att hela hullingen och lite av kroken syns, och knipsa sedan av den.

Om oturen är framme

Om man har riktig otur på fisketuren kan den tunna spetsiga metkroken fastna i huden. Eftersom den har en liten utåtböjd hake i spetsen, en hulling, som ska hindra den från att glida ut ur fisken, kan det vara besvärligt att få loss kroken från huden.

Vad kan man göra själv?

Om man är i en situation då man vill försöka få bort kroken själv kan man följa råden nedan. Men om man tycker det känns alltför smärtsamt och svårt ska man förstås ta hjälp av vården.

  • Skär först av linan.
  • Dra metkroken framåt så att spetsen tränger helt igenom huden och syns ordentligt. Hullingen gör att man inte kan dra ut kroken bakvägen.
  • Knipsa av kroken med en avbitartång strax under hullingen. Dra sedan ut resterna av kroken baklänges.
  • Tvätta såret med tvål och vatten och sätt på plåster om det blöder.

Man kan behöva kontakta vården

Om metkroken fastnar på ett mer känsligt ställe, till exempel nära ögat, ska man inte försöka ta loss den själv. Då är det bättre att ta sig till en vårdcentral eller till sjukhus. Om man har plåster eller någon form av tejp kan man fästa kroken mot huden under transporten, så gör det mindre ont än om den dinglar löst.

Ibland blir såret infekterat. Det märker man om såret börjar göra mer ont efter något dygn. Huden runtom svullnar och det kan bli en rodnad som blir allt kraftigare eller sprider sig. Såret kan även börja vara och man kan få feber. Då ska man kontakta vårdcentralen.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Stelkrampsbakterien finns i jord. Bakterien kan överföras till människan om jord eller föremål som är förorenade med jord kommer i kontakt med sår på huden. De flesta som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är mer än 20 år sedan man senast blev vaccinerad kan man behöva förnya sin vaccination. Om man är osäker på om man har stelkrampsskydd bör man kontakta vården.

Fäll ihop
Publicerad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg