Näsblod – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Hur man ska ta tag om näsan och hur man ska sitta vid näsblod

    Man kan få stopp på blödningen genom att sitta lätt framåtlutad och klämma åt runt näsans mjuka delar i cirka tio minuter.

Blodkärl brister

Näsblod beror på att ytliga blodkärl i näsan brister. Om man är förkyld och får svullna och känsliga slemhinnor kan blodkärlen brista bara av att man nyser, snyter sig eller petar sig i näsan. Om man får ett slag mot näsan kan man blöda mycket.

Vad kan man göra själv när det blöder?

För att få stopp på blödningen är det bra att sitta upp något framåtlutad, eftersom man kan bli illamående om man får ner blodet i halsen. Samtidigt klämmer man åt runt näsans mjuka delar precis nedanför näsbenet under cirka tio minuter och släpper sedan försiktigt.

Om blödningen fortsätter

Om blödningen inte avtar kan man sätta in en bomullstuss indränkt i matolja eller vaselin i näsan, klämma åt minst tio minuter till och sedan låta tussen sitta i ett par timmar. Oljan hindrar tussen från att fastna i sårskorpan.

Ett annat alternativ är att sätta in en bomullstuss som är fuktad med lite avsvällande nässprej, för att få kärlen att dra ihop sig. Man kan också använda särskild blodstillande vadd som finns på apotek.

Hur kan man undvika att få besvär?

Om man är förkyld och behöver snyta sig kan man i stället torka näsan försiktigt. Man kan också skölja näsan med koksaltlösning, som finns som droppar eller sprej på apotek. Om man vill blanda koksaltlösningen själv tar man en milliliter – ett kryddmått – salt i en deciliter vatten. Man kan koka upp lösningen och låta den svalna, men det är inte nödvändigt att koka vattnet. För att få in koksaltlösningen i näsan kan man fukta en bomullstuss eller använda en liten plastspruta som finns på apotek.

För slemhinnor som känns torra och såriga kan man pröva mjukgörande nässprej med sesamolja som finns på apotek.

Vissa läkemedel kan öka risken för näsblod

Vissa läkemedel som man tar genom näsan kan öka risken för näsblödning.

Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra kan göra det svårare att få stopp på näsblödningen. Exempel på sådana medel är dels receptfria smärtstillande läkemedel som Albyl, Magnecyl eller Treo, dels blodproppsförebyggande läkemedel som Trombyl.

Om man är osäker på om ett läkemedel som man använder orsakar näsblod kan man fråga sin läkare eller på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Man ska kontakta vårdcentralen om blödningen fortsätter i mer än en halvtimme trots försök att stoppa den. Det gäller också om blödningen är riklig eller om den återkommer flera gånger flera dagar i rad. Använder man den blodförtunnande medicinen Waran och får näsblod ska man också kontakta vården. 

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2011-03-08
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg