Senast reviderad 2012-03-14

Är risken för missfall större när man haft myom?

Fråga

För några månader sedan opererade jag bort ett större och flera små myom med bikinisnitt.

Nu är jag gravid i tredje veckan och undrar om risken för missfall är större än i vanliga fall  på grund av ingreppet? Är jag läkt inuti?

Svar

Myom eller muskelknutor är något som kan upptäcks i samband med gynekologisk undersökning. Gynekologen känner en förstorad och ibland oregelbunden livmoder. En ultraljudsundersökning görs för att ge mer information.

Knutorna kan sitta utanpå eller inne i livmodern och utgår från muskelvävnaden. Ofta har man inte haft några symtom. Men Myom kan ge rikliga mensblödningar.

Myom uppkommer under den period i livet då kvinnor är fruktsamma och östrogenhalterna är höga. De tillbaka bildas efter klimakteriet när östrogenhalten sjunker.

Myom kan gå tillbaka med hjälp av hormonbehandling, men ibland om man har mycket besvär, kan de behöva opereras bort.

Ibland kan myom påverka förmågan att bli gravid, men det är inte vanligt. Om myom sitter på livmoderns insida så kan det eventuellt innebära en ökad risk för missfall.

Det är ett tag sedan du opererades och vid det här laget är livmodern läkt. Vid en operation försöker läkaren använda en så skonsam metod som möjligt, för att minimera ärrbildning. Detta gör att risken för missfall oftast inte är ökad på grund av operationen.

Det är svårt för mig att ge närmare information om hur det är just i ditt fall. Tala därför med din barnmorska och med gynekologen, så att du kan få information om vad som gäller för dig.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin