Förkylning - egenvård

Snuva, hosta och lite ont i halsen

Snuva, hosta och lite ont i halsen

När man är förkyld känner man sig hängig och sjuk. Det är vanligt med snuva eller nästäppa, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland kan man även ha lite feber.

De första två till tre dagarna är förkylningen som värst. Efter en till två veckor har man oftast blivit helt frisk. En förkylning går över av sig själv. Eftersom orsaken är ett virus finns det inga läkemedel som kan göra att man snabbare blir frisk.

Vila behövs

Om man har en kraftig förkylning kan det vara bra att stanna hemma och ta det lugnt första dygnet. Vid feber ska man vara hemma tills den har gått ner. Genom att stanna hemma undviker man också att smitta andra.

Vilan behövs, men det innebär inte att man alltid behöver ligga till sängs. Oftast är det bra att vara uppe och röra på sig. Däremot ska man aldrig idrotta med en infektion i kroppen.

Drick mer och höj sängens huvudända

Det är bra att dricka mer än vanligt. Varm dryck kan lindra både hosta och halsont. Kall dryck eller glass kan också lindra svedan i halsen. Man kan även pröva med sockerfria halstabletter.

Det är lättare att andas om man ligger högt med huvudet. Använd ett par extra huvudkuddar och stick in dem under madrassen så blir det en skönare böj för ryggen.

Om man blir hes så ska man prata så lite som möjligt. Man ska också undvika att viska eftersom man anstränger rösten minst lika mycket då som när man talar vanligt.

Helst ska man också undvika att vistas där andra röker. Om man röker själv kan det förvärra besvären och det brukar ta längre tid att bli frisk.

Receptfria läkemedel

Om man är mycket täppt i näsan kan man först pröva näsdroppar eller nässprej som innehåller koksaltlösning. Om det inte räcker finns det näsdroppar eller nässprej som minskar svullnaden i näsan. Dessa avsvällande läkemedel finns receptfritt och ska inte användas mer än tio dagar i följd. Om man använder dem för länge kan läkemedlen i sig ge nästäppa som kan vara svår att bli av med.

Feber och värk kan lindras med hjälp av smärtstillande och febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller läkemedel som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren.

Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör man använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade cox-hämmare.

Om man har hosta i samband med en förkylning är det viktigt att hosta upp slemmet för att rensa luftrören. De receptfria slemlösande läkemedel som finns på apotek har osäker effekt och hostdämpande medicin gör det svårare att få upp slemmet. Man kan istället pröva med varm eller kall dryck som tunnar ut slemmet lite så att det blir lättare att hosta upp. Varm eller kall dryck kan också kännas lenande om hostan river i halsen. Om man har besvärlig rethosta kan däremot hostdämpande medicin som innehåller noskapin lindra.

Det finns också naturläkemedel mot förkylningssymtom som är framställda av växten röd solhatt, echinacea, till exempel Echinagard eller Echinova. Det är omdiskuterat hur verkningsfulla de här medlen egentligen är.

Hur man undviker att föra smittan vidare

Förkylningen smittar mest strax innan den bryter ut och de första dagarna. För att förhindra att smittan sprids är det bra att tvätta händerna ofta, undvika att ta i hand och använda pappersnäsdukar när man snyter sig. Det är också bra att hålla ett visst avstånd till andra när man hostar och nyser – hosta och nys helst i armvecket.

Man kan behöva kontakta vården

Om man inte känner sig bättre efter fyra till fem dagar bör man kontakta vårdcentralen. Detsamma gäller om man har feber som försvinner några dagar men sedan kommer tillbaka.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fäll ihop
Publicerad:
2011-02-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg