Hund- och kattbett – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Viktigt att tvätta såret

Om man har fått ett ytligt sår, en rispa, i huden av att en hund eller katt har nafsat är det viktigt att rengöra såret ordentligt så att det inte blir infekterat.

Innan man börjar är det bra att tvätta händerna. Om man har blivit biten i ett finger där man bär ringar ska man ta av dem genast, annars kan ringarna hindra blodflödet om fingret svullnar.

Skölj rent det ytliga såret under vanligt kranvatten, gärna med en handdusch, och tvätta med mild tvål och vatten. Det är lättast att använda flytande tvål. Skydda gärna såret med ett plåster, men låt det lufttorka först. När rispan börjar få en skorpa och det ser rent ut behöver man inte göra något särskilt, utan kan låta det läka färdigt av sig själv.

Kontakta vården om såret är djupt eller infekterat

Man bör kontakta vården om såret blir infekterat. Då blir såret svullet och ömt, och huden runt omkring blir röd. Feber är också ett tecken på infektion.

Om man har fått ett djupare bett där tänderna trängt igenom huden bör man kontakta vårdcentralen med en gång eftersom det lätt blir infektion i såret. Det är särskilt viktigt att kontakta vården med en gång om man har fått djupa bett på händerna.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Stelkrampsbakterien finns i jord. Bakterien kan överföras till människan om jord eller föremål som är förorenade med jord kommer i kontakt med sår på huden. Hundar och katter som kommit i kontakt med jord kan överföra smittan via bett till människan. De flesta personer som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är mer än 20 år sedan man senast blev vaccinerad kan man behöva förnya sin vaccination. Om man är osäker på om man har stelkrampsskydd bör man kontakta vården.

Fäll ihop
Publicerad:
2011-02-11
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg