Överaktiv blåsa

Allmänt

Att ha en överaktiv blåsa innebär att man ofta känner att man behöver kissa. Det är mycket vanligt med sådana besvär hos både män och kvinnor och de kan bli vanligare när man blir äldre. Men även barn och ungdomar kan ha en överaktiv blåsa.

Många gånger finns det ingen speciell orsak till att man ofta känner sig kissnödig. Ibland beror det på en nervskada, en nervsjukdom, eller till exempel livmoderframfall eller prostataförstoring, men ibland kan det ha psykiska orsaker eller bero på ett läkemedel man tar. 

De flesta som har en överaktiv blåsa kan lära sig att leva med besvären. Man kan behöva hjälp om man har besvär med att det rinner urin utan att man kan kontrollera det eller om man blir störd av att man måste gå på toaletten på natten.

Symtom

Om man har en överaktiv blåsa

  • känner man sig ofta kissnödig
  • kissar man ofta
  • läcker det ibland urin.

Behandling

Man kan träna urinblåsan till att klara större urinmängder innan man blir kissnödig. Man kan pröva, efter samråd med sin läkare eller en så kallad uroterapeut, att hålla sig i minst fyra timmar åt gången.

Om inte egen träning hjälper kan man behöva få hjälp, till exempel läkemedel som gör att man inte känner sig kissnödig lika ofta.

Om man har svåra besvär med överaktiv blåsa finns andra behandlingar. Ibland kan en operation behövas.

När ska man söka vård?

Om man har så mycket besvär att det påverkar vardagen bör man kontakta en vårdcentral. Det kan man också göra om man har urinläckage.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för råd.

Senast uppdaterad:
2014-04-23
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

 
Granskare:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm