Mortons sjukdom – ont i framfoten

Allmänt

Om man har ont i främre delen av foten kan det bero på Mortons sjukdom. Den orsakas av att en nerv under en längre tid kläms mellan två av framfotens ben. Retningen kan göra att nerven förtjockas och kläms ytterligare.

Mortons sjukdom är ganska vanlig och förekommer i alla åldrar. Kvinnor drabbas oftare än män. Bakgrunden kan vara skor som passar dåligt eller är för hårt åtsnörda eller att det främre fotvalvet är lite nedsjunket, men ofta finns ingen tydlig orsak. De flesta blir av med besvären genom att byta skor eller skaffa speciella skoinlägg.

Symtom

De vanligaste symtomen är att främre delen av foten

  • tillfälligt domnar bort
  • gör mycket ont, som en brännande och skärande känsla som kommer och går.

Besvären brukar förvärras när man belastar foten.

Behandling

Om man har bra skor minskar besvären. Skorna ska vara breda och ha stöd för det främre fotvalvet. Speciella skoinlägg, som kallas främre pelott, kan hjälpa till att avlasta främre fotvalvet så att nerverna inte längre ligger i kläm. Skoinläggen kan köpas i vissa skobutiker eller provas ut av en ortopedtekniker, som läkaren kan skriva remiss till.

Om inläggen inte ger tillräcklig effekt och man har stora besvär kan en spruta med kortison ge lindring. I vissa fall är det aktuellt med en mindre operation för att minska trycket på nerven. Om man har ett arbete där man står mycket kan man behöva vara sjukskriven.

När ska man söka vård?

Om man har mycket ont i foten och det inte går över kan man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2014-08-15
Skribent:

Fredrik Settergren, läkare, specialist i allmänmedicin, Samariterhemmets Vårdcentral, Uppsala

Redaktör:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden