Röst och tal

Besvär med rösten

Innehållet gäller Halland

Rösten följer oss genom hela livet och speglar både vem vi är och hur vi mår. Ofta tänker vi inte på hur mycket vi använder rösten förrän den inte fungerar.

Röstbesvär kan ha olika orsaker. Dels kan man få förändringar eller sjukdomar på stämbanden som gör att rösten inte fungerar, men man kan också få så kallade funktionella besvär som beror på att rösten är överansträngd och kanske används med bristande teknik.

Röst bildas när luften pressas ut genom luftstrupen så att stämbanden vibrerar. Det bildas en ton. Hur tonen låter beror på hur långa eller spända stämbanden är. Män har därför mörkare röst än kvinnor då deras struphuvud är större och längre.

Vanliga symtom

Vanliga symptom på röstbesvär är:

  • Heshet
  • Smärta
  • Harklingsbehov
  • Klumpkänsla i halsen
  • Trötthet och ansträngdhet
  • Känsla av att rösten inte bär

När ska jag söka hjälp?

Sök alltid läkare om du varit hes i mer än tre veckor. Du bör också söka läkare om du blir ansträngd och trött i halsen när du pratar, om rösten ändrar sig eller om du har svårt att höja rösten.

Vad gör logopeden?

Logopeden analyserar och behandlar röstproblemen, oftast efter en undersökning av en öron-, näs-, halsläkare. Logopeden ger råd och information om rösten och röstanvändningen. Ibland ges behandling på mellan 5-10 besök som syftar till att hitta en effektiv andningsteknik och avspänning i halsen och för att träna rösten med skonsamma övningar.

Sök hjälp och stöd i Halland

Vänd dig till din vårdcentral eller närmaste öron-, näs- och halsmottagning för att undersöka halsen och stämbanden. Läkaren kan sedan remittera dig vidare till en logoped för rådgivning och röstbehandling.

Råd om vård dygnet runt

Du kan alltid ringa till 1177 på telefon, tfn 1177. Där svarar erfarna sjuksköterskor på dina frågor om vård och hälsa dygnet runt.

Till toppen av sidan