Benhinneinflammation

Om du har överbelastat underbenets muskler och skelett genom att till exempel springa eller gå mer än vanligt kan benhinnorna där musklerna fäster bli inflammerade och göra ont.

  • Illustration som visar en man som stretchar framsidan av underbenet.

    Det kan hjälpa att stretcha musklerna på framsidan av underbenet när du har benhinneinflammation.

    Mer information
    Illustration som visar en man som sitter och stretchar framsidan av underbenet.

    Det här är en stretchövning som kan lindra besvären från benhinnorna. Syftet är att töja musklerna på framsidan av underbenet. Sitt ner och lägg upp ena foten över knät och greppa foten med motsatt hand. Dra foten mot dig så att det stramar lite på framsidan av underbenet. Håll kvar i 30-60 sekunder och gör samma sak med det andra benet.

Man blir oftast bra från benhinneinflammation men ibland kan man behöva behandling. För att undvika att besvären blir långvariga är det bra att göra något åt dem så fort som möjligt.

Läs mer om motion och muskler och senor.

Symtom

Om du har benhinneinflammation kan det göra ont på insidan eller framsidan av smalbenet. Benen kan kännas stela när du ska gå efter att du har suttit stilla en stund. De första stegen brukar göra ont, men när du gått ett tag känns det mindre. Om du har gått hela dagen kan du få en molande värk framåt kvällen.

Till en början har du ont efter att du har ansträngt sig, men fortsätter du träna kommer smärtan också under själva aktiviteten.

Behandling

Du bör vila från den aktivitet som utlöst besvären till dess att du inte längre har ont. Under tiden kan du motionera utan att belasta underbenen lika mycket, till exempel genom att cykla eller simma. Du bör också tänka på att ha stadiga och bra skor. Ibland kan ett ortopediskt inlägg hjälpa.

Går besvären inte över på några veckor kan du vända dig till en fysioterapeut, sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat.

Om du har svåra och långvariga besvär kan du bli hjälpt av en operation. De flesta blir bra efteråt, men det tar minst tre månader innan man kan vara fysiskt aktiv som vanligt igen.

När ska jag söka vård?

Om du inte blir bra från besvären på egen hand kan du kontakta en fysioterapeut eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-11-27
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg