För tidig avlossning av moderkakan

Allmänt

När man blir gravid bildas en moderkaka i livmodern. Den förser fostret med syre och näring och för bort slaggprodukter. När barnet har fötts drar livmodern ihop sig, och då lossnar moderkakan från livmoderväggen och pressas ut genom slidan.

Om man får för tidig avlossning av moderkakan har en bit av eller hela moderkakan lossnat från livmoderväggen innan barnet är fött. Då får fostret mindre näring och syre, och livmodern börjar blöda. Det kan vara livshotande för både fostret och kvinnan.

För tidig avlossning av moderkakan är ovanligt. Om det händer är det oftast mot slutet av graviditeten. Om man får behandling brukar det gå bra både för barnet och mamman.

Orsaken till att moderkakan lossnar för tidigt är inte helt känd. Risken är större om man har högt blodtryck, havandeskapsförgiftning eller om man röker. Har man varit med om för tidig avlossning av moderkakan under en tidigare graviditet finns det en något ökad risk att det händer igen.

Symtom

Om moderkakan lossnar för tidigt får man ofta mycket ont i magen, och livmodern blir spänd och hård. Man får oftast också en blödning från slidan.

Behandling

Om moderkakan håller på att lossna blir man inlagd på sjukhus, och oftast måste man bli förlöst med ett akut kejsarsnitt. Det måste göras snabbt eftersom syresättningen till barnet minskar och man kan förlora mycket blod.

Om avlossningen inte är stor kan man ibland föda på vanligt sätt, genom slidan, men det är mindre vanligt.

Skulle en liten bit av moderkakan lossna kan man få stanna kvar på sjukhuset för observation. Om alla undersökningar visar att mor och barn mår bra kan man gå hem och vänta på att förlossningen startar av sig själv.

När ska man söka vård?

Om man får en blödning eller ont i magen under graviditetens sista hälft ska man direkt ta kontakt med en förlossningsklinik.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Skriv ut
Senast uppdaterad:
2012-01-24
Granskare:

Karin Petersson, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge