Må bra under graviditeten

Foto på en gravid kvinna som promenerar med stavar i skogen.

Avstå från tobak och alkohol

När man vet att man väntar barn ska man avstå både från att röka och dricka alkohol eftersom det påverkar fostret. Rökning ökar risken för missfall och barn till rökare riskerar att födas med lägre födelsevikt. Det påverkar även risken för plötslig spädbarnsdöd.

Alkohol påverkar utvecklingen av fostrets hjärna och nervsystem. Det går inte att säga med säkerhet vilken mängd alkohol ett foster tål eftersom varje foster är unikt. Därför är det bra för alla gravida kvinnor att helt avstå från alkohol.

Läkemedel

Om man av någon orsak behöver läkemedel när man är gravid är det viktigt att man talar med en läkare om det. Vissa läkemedel är inte bra när man är gravid, och man kan behöva byta till en annan sort som inte påverkar fostret. Man kan också ta för vana att alltid fråga om råd på apotek om man har tänkt använda något läkemedel, även om det är receptfritt. Det gäller också naturläkemedel.

Vid besök hos läkare och tandläkare är det bra att berätta att man är gravid, så att man inte får något läkemedel eller behandling som kan vara skadligt för fostret.

Hur mycket ska man äta?

Många funderar över hur mycket man behöver äta när man är gravid. Ofta behövs bara en liten ökning i mängden mat. Men eftersom man ofta har svårt att äta mycket mat på en gång kan det vara bra att istället för större portioner äta flera mellanmål. Kosten har betydelse för hur mycket man går upp i vikt. Man bör försöka undvika att äta mycket socker och mat som ger många kalorier men lite näring.

Under den första delen av graviditeten behövs nästan ingen extra energi alls. En extra frukt per dag täcker behovet. Under den andra delen av graviditeten behövs lite mer. Man kan till exempel ta en frukt, en smörgås och ett glas mjölk extra varje dag. Den sista delen av graviditeten behöver man ännu lite mer, ungefär två mellanmål och en frukt extra varje dag.

Om man funderar över sin vikt kan man få stöd och råd på barnmorskemottagningen, även kallad mödravårdscentral (MVC). Man kan till exempel träffa en dietist och även läkare och barnmorskor som är kunniga på området.

Undvika viss mat

Även om det finns skyddande barriärer som hindrar bakterier att överföras till fostret, bör man ändå avstå från att äta sådant som kan vara skadligt. Exempel på det är opastöriserad ost och rått kött, som kan innehålla vissa bakterier och parasiter.

Ett sug efter speciella saker

Vissa gravida får ett stort sug efter att äta speciella saker. Det kan till exempel vara lakrits eller sura saker som citron. Att känna detta sug kallas att ha "pica", som är latin och betyder skata. Ordet syftar på att behovet kan bli så starkt att man vill "snappa åt sig" det man är sugen på.

Ibland ska man vara försiktig med att följa ett sådant sug, eftersom stora mängder av till exempel lakrits inte är hälsosamt.

Aktivitet och idrott

För att må så bra som möjligt är det viktigt att leva hälsosamt. Vissa kan inte vara så aktiva på grund av olika besvär i samband med graviditeten, men de flesta kan fortsätta med många typer av aktiviteter. Om man håller på med någon idrott och det inte gör ont eller leder till mycket sammandragningar kan man fortsätta.

Vissa muskelgrupper, till exempel ryggen, kommer att få arbeta mer under graviditeten. Om man lätt får ont i ryggen är det extra viktigt att börja träna redan i början av graviditeten..

Även när magen har blivit stor är det bra att försöka hålla igång musklerna så gott det går. Så länge man anpassar takten så att det känns bra går det att fortsätta.

Sex och samliv

Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Många tycker det är skönt att slippa tänka på preventivmedel. En del kan ha låg sexlust under första delen av graviditeten. Senare påverkas sexlusten ofta av att magen kommer i vägen eller av att det gör ont någonstans. Däremot har man både som gravid och partner vanligtvis samma behov av närhet som förr, eller ofta ännu större behov av närhet och bekräftelse. Om det inte känns bra att ha sex som man brukar kan man kanske prova något nytt.

En del oroar sig för att man kan skada fostret om man har sex, men det ligger väl skyddat. Det som känns bra för kvinnan är inte skadligt för fostret. Vissa kvinnor har lätt för att blöda från livmodertappen under graviditeten och det är inte ovanligt att man efter sex kan få en liten blödning. Det är inte heller skadligt, för vare sig fostret eller kvinnan.

Det kan vara bra att prata med varandra och försöka förklara hur man känner, och inte utesluta närheten även om man inte skulle ha samma sexliv som tidigare.

Senast uppdaterad:
2012-10-30
Skribent:

Anna-Karin Månsson, barnmorska, mödrahälsovården i Lund

Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katri Nieminen, gynekolog och förlossningsläkare, kvinnokliniken i Norrköping

Fotograf:

Juliana Wiklund