Bränd av maneter

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Röd brännmanet och öronmaneter

    Det finns röda eller blå brännmaneter med långa bränntrådar. Öronmaneter bränns inte. De har fyra "ringar" i mitten och är genomskinliga med en lätt blåaktig eller skär ton.

Manetens gift bränner i huden

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Råkar man nudda trådarna brister nässelcellerna. Då skjuts små trådar med hullingar i änden ut och gift sprutas in i huden. Giftet innehåller flera ämnen som irriterar. Huden blir blekröd till röd och det kan svida ordentligt.

I svenska vatten finns inga maneter med dödligt gift, men det finns några som är tillräckligt obehagliga för att man ska vara försiktig, till exempel röd och blå brännmanet. De finns framför allt på västkusten och runt södra Skåne.

Skölj först med vatten

Det bästa är att direkt skölja i rikligt med vatten, så att bränntrådarna spolas bort. Använd saltvatten i första hand då kranvatten kan göra att mer gift frisätts. Om bränntrådarna inte går att skölja bort kan man prova att skrapa bort dem med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett kreditkort. Man kan även dra bort trådar med en bred tejp, exempelvis silvertejp. Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera. Gnugga inte med en handduk eftersom då kan fler nässelceller brista och avge gift.

Kyla kan dämpa smärtan

Man kan lindra smärtan genom att kyla huden. Kallt vatten har bra effekt och kan användas så länge man känner att det gör nytta. Kommer smärtan tillbaka kan man kyla av sig igen. Som smärtlindring kan man också prova att sänka ned kroppsdelen i så varmt vatten som man tål, runt 40 till 45 grader. Testa temperaturen på en oskadad kroppsdel först.

Receptfria läkemedel

Om det gör väldigt ont kan man ta smärtstillande läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller läkemedel med ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren. Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör man använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade cox-hämmare.

Man kan även pröva en salva som innehåller lidokain, Xylocain, som kan bedöva smärtan något. Om det kliar kan man pröva att försiktigt stryka på lite hydrokortisonsalva på huden. Innan salva smörjs på ska man vara noga med att skölja huden ordentligt.

Man kan behöva kontakta vården

Man bör kontakta vårdcentralen om man har fått brännskador i ögonen eller en kraftig reaktion i huden. Då kan man se en utbredd rodnad, och huden är svullen och mycket öm.

Om man får feber och känner sig medtagen ska man också kontakta vården.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg.

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg