Senast reviderad 2012-01-25

Varför har min fyraåring lös mage?

Fråga

Jag har en fyraårig dotter som råkade ut för en infektion för ett halvår sedan, med kraftiga magsmärtor och diarréer. Tillståndet förbättrades efter drygt en månad, men hon har till och från magsmärtor och diarré. Hennes aptit är normal och hon har inte minskat i vikt.

Kan hennes tarmar fortfarande vara i obalans, och kan hon ha utvecklat överkänslighet för exempelvis laktos?

Svar

Lös avföring kan ha många olika orsaker. Bland annat kan det röra sig om infektioner, allergier eller födoämnesintoleranser. Exempel på det senare är gluten- samt laktosintolerans. Läkemedel, till exempel antibiotika, kan också inverka. Ibland hittar man inget fel utan man får helt enkelt konstatera att avföringen är som den är.

Kosten, det vill säga vad man äter och dricker, spelar också in för hur avföringen blir. En kost med stort fiberinnehåll ger större mängder, och lösare avföring. Samma effekt har en del frukter, som plommon och päron.

När det gäller komjölk som orsak till tarmbesvär kan det finnas två typer av problem, laktosintolerans och komjölksallergi.

Laktosintolerans innebär att tarmen helt eller delvis saknar förmåga att bryta ner mjölksockret som finns i komjölksprodukter. Man har mer eller mindre brist på ett enzym i tarmväggen, laktas. Detta medför att laktosen, mjölksockret, inte bryts ner fullständigt så att det kan tas upp till kroppen genom tarmväggen. I stället blir det kvar i avföringen i tarmen. Ett resultat av ökad mängd mjölksocker i tarmen gör att gasbildningen ökar, vilket ger buksmärtor och knip. Ofta finns det flera i släkten som är laktosintoleranta och i vissa delar av världen är det mycket vanligt.

Laktosintolerans är inte en allergi. Det kan därför aldrig vara farligt att vara laktosintolerant, utan snarare obehagligt. Man kan aldrig få allergireaktioner som astma eller eksem på grund av laktosintolerans.

Däremot så finns det också något som benämns mjölkallergi. Då är det proteinet, äggviteämnet, i komjölken som man reagerar allergiskt mot. Ett vanligt symtom på komjölksallergi är eksem, vilket kommer ganska snart efter att barnet börjat inta komjölksprodukter.

Din fråga om besvären kan ha kommit sig av hennes diarréperiod i mars är helt på sin plats. Vanlig maginfluensa med diarréer kan ge en övergående skada på tarmväggen, vilket kan yttra sig som en laktosintolerans. I så fall blir barnet bättre av att undvika mjölkprodukter ungefär fyra veckor, men kan återgå till normalkost efter en tid.

Att i samråd med läkare göra uppehåll med mjölk i kosten kan ibland vara ett bra sätt att ta reda på det här. Men man bör inte experimentera med kost till barn utan att först rådgöra med en läkare. Barn är beroende av kalk för sin tillväxt, och om de inte får i sig den via mjölkprodukter behövs det kompensation via kosten och extra tillskott.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin