Sticksår

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Ett sticksår under foten behöver göras rent. Använd gärna handduschen och mild tvål.

    Låt såret blöda en liten stund för att rensa ut smuts och skölj såret rent, gärna med handduschen. Använd mild tvål. Se efter att inget som trängt in finns kvar.

Viktigt att tvätta såret och få ut skräp och rester

När något spetsigt trängt in genom huden kan man få ett sticksår. Det är viktigt att tvätta såret och försöka få ut rester av nålar, stickor, taggar, smuts eller skräp. Annars kan såret bli infekterat.

Det mesta kan man peta bort själv, till exempel med en pincett. Om det gör ont kan man stryka på lite bedövande salva om man har det hemma, till exempel Xylocain. Salvan behöver verka fem minuter innan den har effekt. Tänk på att salvan inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år.

Ofta kan man se stickan eller taggen, men inte alltid. Det kan kännas ömt när man trycker över det skadade området. Har man fått en nål i foten kan man känna en stickande smärta när man stödjer på foten.

Vissa taggar kan ibland ge en lokal reaktion med smärta och rodnad. Det kan fortsätta att göra ont en tid trots att man har fått bort hela taggen.

Om det blöder mycket ska man hålla den skadade kroppsdelen högt. Lägg en kompress eller ren tygbit på såret och tryck hårt mot såret mellan 10 och 15 minuter.

Tvätta och skydda med plåster

  • Tvätta händerna.
  • Låt såret blöda en liten stund, det rensar ut smuts.
  • Skölj rent såret under kranvatten.
  • Använd mild tvål om det kommit smuts i såret. Det är lättast att använda flytande tvål.
  • Kontrollera att inget av det som trängt in i huden finns kvar.
  • Skydda såret med plåster.

Man kan behöva kontakta vården

Om såret inte har slutat blöda efter en halvtimme ska man kontakta vården. Detsamma gäller om man misstänker att man inte fått bort det som trängt in i huden, till exempel en nål som gått av eller en träflisa.

Om man har fått sticksår på huvudet, händerna eller fötterna kan man behöva kontakta vården. Senor och nerver kan ha skadats. Man kan ana sådana skador själv om man inte kan röra på den skadade kroppsdelen eller om känseln inte är som vanligt nedanför såret.

Om området kring såret snabbt svullnar upp, kan det vara tecken på en blödning från ett djupare blodkärl. Då ska man också kontakta vården.

Ibland blir såret infekterat. Det märker man om såret börjar göra mer ont efter något dygn. Huden runt såret svullnar och det kan bli en rodnad som blir allt kraftigare eller sprider sig. Såret kan även börja vara sig och man kan få feber. Då ska man också kontakta vårdcentralen.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Stelkrampsbakterien finns i jord. Bakterien kan överföras till människan om jord eller föremål som är förorenade med jord kommer i kontakt med sår på huden. De flesta som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är mer än 20 år sedan man senast blev vaccinerad kan man behöva förnya sin vaccination. Om man är osäker på om man har stelkrampsskydd bör man kontakta vården. 

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg