Röda hund

Allmänt

Röda hund är en smittsam virussjukdom. Man kan till exempel bli smittad när någon som är sjuk hostar eller nyser så att droppar i utandningsluften sprids.

Sjukdomen är oftast lindrig för den som får den, men om en gravid kvinna blir sjuk kan fostret få svåra skador. Risken är störst under de första sexton veckorna av graviditeten. På mödravårdscentralen får man därför göra ett test som visar om man har haft röda hund. Man kan inte vaccinera sig när man är gravid eftersom det också kan skada fostret. I stället får man vaccinera sig efter förlossningen.

Eftersom de flesta barn är vaccinerade mot röda hund är sjukdomen mycket sällsynt. I många andra länder är den däremot vanlig och skulle snabbt komma tillbaka om vi skulle sluta med vaccination i Sverige.

Från att man har smittats tills sjukdomen bryter ut kan det gå mellan två och tre veckor. Man brukar bli frisk efter några dagar.

Symtom

Om man har röda hund är det vanligt att man får snuva och svullna lymfkörtlar, särskilt i nacken. Man känner sig oftast inte särskilt sjuk.

Efter några dagar brukar brunaktiga eller blåröda utslag sprida sig från ansiktet och ner över armarna och benen. Man kan också få feber och ont i lederna.

Behandling

Det finns ingen behandling som hjälper mot röda hund, men sjukdomen går över av sig själv efter några dagar. Man kan behöva ta det lite lugnt, precis som vid en vanlig förkylning.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har fått röda hund bör man kontakta en vårdcentral.

Om man är gravid och orolig för röda hund kan man kontakta sin mödravårdscentral eller en vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:
2012-03-14
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden