Myggbett och knottbett - vad kan man göra själv?

Mygg och knott ger bett som kliar

Mygg och knott ger bett som kliar

Det är vanligt med bett av mygg och knott, och betten ger ofta en reaktion med både svullnad och klåda. Svullnaden kan bli mer eller mindre kraftig och brukar ge med sig inom några dagar. Bett i närheten av ögon eller mun är lika ofarliga som bett på övriga delar av kroppen.

Stickstället kan bli infekterat om man kliat och rivit hål på huden. Symtom på infektion är ökande svullnad, ömhet, rodnad och att det bildas var.

Lindra besvären

Om man fått myggbett eller knottbett kan man smörja in stickstället med kylbalsam. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit.

Om det kliar mycket kan man stryka på receptfri hydrokortisonkräm. Följ bruksanvisningen som följer med förpackningen. Barn under två år ska endast behandlas med hydrokortisonkräm efter läkares ordination eller efter kontakt med BVC.

Om klådan är besvärlig kan man också använda receptfritt läkemedel med antihistamin. Det finns olika åldersgränser för olika preparat och man får följa bruksanvisningen som följer med förpackningen. Man kan också fråga om råd på apotek.

Undvik att klia på bettet

Försök att inte klia på bettet. Om man kliar kan det förvärra klådan och om huden rivs sönder kan bettet bli infekterat. Om man inte kliar på bettet försvinner svullnaden snabbare.

Så här kan man skydda sig mot mygg och knott

Om man vet att man kommer att vistas på en plats med mygg eller knott kan man försöka skydda sig med några enkla åtgärder:

  • Använd ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger.
  • Skydda med kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.
  • Smörj myggmedel bara på de ställen som inte kan täckas. Myggmedel ska inte användas på barn under tre år. Följ för övrigt anvisningar på förpackningen.
  • Använd myggnät till barnvagn och barnsäng.

Man kan behöva söka vård

Om man har ett infekterat sår och samtidigt får feber bör man kontakta en vårdcentral. Man kan också kontakta en vårdcentral om man har mycket besvär av sina myggbett.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 

 

Fäll ihop
Publicerad:
2011-10-13
Redaktör:

Lena Jannesdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg