Mjälleksem - seborroiskt eksem

Allmänt

Mjäll är mycket vanligt och beror på att döda hudflagor lossnar från hårbotten. Men om man har mjälleksem är huden även röd och fjällande.

Mjälleksem sitter oftast på hudområden där det finns mycket talgkörtlar, framför allt i hårbotten. Man kan också få mjälleksem runt och i öronen, i ögonbrynen och ögonlocken, utmed näsvingarna eller framtill på bröstkorgen. Ibland kan man även få mjälleksem i hudveck, till exempel i armhålor eller ljumskar.

Det är inte klart vad som orsakar mjälleksem, men en orsak kan vara att kroppen reagerar på en viss sorts svamp som finns på huden och i hårbotten hos vuxna. Om man har svampen i stora mängder, eller är extra känslig mot den, kan huden reagera så att man får mjälleksem.

Oftast får man mjälleksem i puberteten eller i vuxen ålder, men även spädbarn kan få det i blöjområdet.

Mjälleksem brukar gå över av sig själv. Sol i måttliga mängder brukar lindra eksemet, men instängdhet och fukt kan göra att eksemet blir värre. Eksemet kan också förvärras om man är trött och stressad.

Symtom

När man har mjälleksem får man röd och fjällande hud. Ibland kan det klia.

Behandling

Om man har stora besvär med mjälleksem kan man behöva behandling med läkemedel. Till hårbotten används ofta ett speciellt schampo. Om man fjällar kraftigt kan fjällen tas bort med en lösning eller kräm. Till resten av kroppen används ofta en kräm eller lösning med kortison.

När ska man söka vård?

Om man har mycket besvär med mjälleksem kan man kontakta en vårdcentral.

Om spädbarn får mjälleksem kan man vända sig till en barnavårdscentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Publicerad:
2011-10-10
Skribent:

Filippa Nyberg, läkare, specialist i hudsjukdomar, Akademiska sjukhuset i Uppsala

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden