Välkommen till Sällsynta diagnoser

Riksförbundet Sällsynta diagnoser är en intresseorganisation för dem som har sällsynta diagnoser (sällsynta hälsotillstånd), i huvudsak syndromdiagnoser som har genetiska orsaker, leder till flera olika funktionsnedsättningar och inte tillhör någon större sjukdomsgrupp. Sällsynta diagnoser är inte ovanliga, uppskattningar visar att ca fem procent av Sveriges befolkning beräknas leva med ett sällsynt hälsotillstånd.

På Sällsynta dagen, den 29 februari 2024, utkom ovanstående bilaga om sällsynta hälsotillstånd (den medföljde Dagens Nyheter). Vill du läsa bilagan, 28 sidor, klicka på bilden!

Nyheter

Bild på en telefon

Rådgivningstelefonen finns fortfarande kvar

Skrivet den: 13 maj, 2024 14:50 av Sällsynta diagnoser

Riksförbundet Sällsynta diagnoser har fortfarande rådgivningstelefonen kvar. Det är dock lite nya rutiner, då vi inte har möjlighet att ha en fast öppettid. Istället välkomnar vi samtal när som helst, men då till telefonsvararen.

Det är styrelseledamoten Kristina Gustafsson Bonnier som tagit initiativ till och bemannar denna stödtjänst. Kristina är idag pensionerad socionom. Hon arbetade länge inom Stockholms läns landsting, inom verksamheten för personer med funktionsnedsättning. Först som kurator, sedan på en specialtjänst med inriktning på sällsynta diagnoser, vid Centrum för Sällsynta Diagnoser (CSD) Stockholm-Gotland. Där hade hon bland annat hand om kontakter med sällsynta patientorganisationer och deras medlemmar.

Det är alltså en person med stor erfarenhet av sällsynt liv och problematik som lyssnar av svararen, och ringer upp då hon har tid. Kristina har inget stort team runt sig, utan gör detta på egen hand. Därför kan det dröja ett tag innan du får samtal från henne, och det kan finnas frågor hon inte kan besvara.

EU-flaggan

Inför EU-valet: Använd din röst, annars gör någon annan det!

Skrivet den: 29 april, 2024 13:19 av Sällsynta diagnoser

Den 9 juni går Europa till val. EU-valet uppfattas ofta som mindre viktigt än valet till Sveriges riksdag, regioner och kommuner och har ett lägre valdeltagande. Besluten som fattas i EU är dock viktiga, eftersom de utgör ramar och lagar som sedan nationella och regionala beslut utgår ifrån.

När det gäller personer med funktionsnedsättning ligger valdeltagandet lägre än för befolkningen som helhet. En orsak är att tillgängligheten kring val, både inför och själva röstandet, inte alltid är tillfredsställande.
Fredagen den 3 maj anordnas en halvdag med information om ökad tillgänglighet inför EU-valet.

Sällsynta nyheter, vårt nyhetsbrev

Sällsynta diagnosers nyhetsbrev 4 2024, årsmötet framgångsrikt genomfört

Skrivet den: 24 april, 2024 16:25 av Sällsynta diagnoser

I nyhetsbrevet får du en sammanfattning av våra nyheter senaste månaden, denna gång med betoning på Riksförbundets årsmöte 20 april, och en glimt av vad som händer härnäst.

Under lördagen 20 april samlades Riksförbundet Sällsynta diagnoser, med representanter för medlemsföreningar och enskilda medlemmar för att välja styrelse, revisorer och valberedning.

Men också för att granska året som gått och ge klartecken åt den inriktning förbundet föreslår framöver.

Allmänna Arvsfondens logotype

Samarbete 2024: Föräldraskap på lika villkor

Skrivet den: 18 mars, 2024 8:39 av Sällsynta diagnoser

Ensam är inte alltid stark, det vet inte minst vi som arbetar inom det sällsynta området, där vi ofta tvingas kämpa på egen hand.

Därför är det så glädjande och inspirerande att få ingå i sammanhang med andra organisationers arbeten.

Vi är därför stolta över att Riksförbundet Sällsynta diagnoser kommer att ingå i inte mindre än tre sådana sammanhang. Det handlar om tre olika arvsfondsprojekt som alla navigerar bland våra medlemsgrupper. Här är den andra av tre nyheter om dessa projekt: Samarbete 2024: Föräldraskap på lika villkor.

Kalender

  • Höstmöte

    oktober 19, 12:00

    Riksförbundet Sällsynta diagnosers Höstmöte genomförs veckoslutet 19-20 oktober. Mötet börjar och slutar…

Om cookies

Vi använder oss av kakor för bättre upplevelse. Läs mer.