Sammandragningar under graviditeten

Att få sammandragningar under graviditeten är vanligt. Ofta brukar man känna dem från och med mitten av graviditeten. Sammandragningar påverkar inte livmoderhalsen.

Under hela graviditeten drar livmodermuskeln ihop sig då och då. På så sätt "tränas" muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningarna kan också vara viktiga för att förbättra blodgenomströmningen i moderkakan.

Det är olika från person till person hur mycket sammandragningar man har och hur man uppfattar dem. De flesta känner inte av sammandragningarna förrän under de sista graviditetsveckorna. Livmoderns muskel har då blivit starkare och större. En del kan känna av dem tidigare än så, vissa från graviditetsvecka 16. De som redan fött barn känner vanligen sammandragningar tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

När graviditeten är fullgången övergår sammandragningarna gradvis under några timmar upp till ett dygn till förvärkarna som kommer innan förlossningsvärkar. Detta brukar kallas latensfasen. Eftersom livmoderhalsen samtidigt mjuknar kan den då börja vidgas. För några kvinnor kan förlossningsvärkarna börja direkt.

Skillnaden mellan sammandragningar och förvärkar

Skillnaden mellan sammandragningar och förvärkar

Sammandragningar startar från olika håll i livmodern och sprider sig oregelbundet över den. Magen blir hård och putar ut, oftast utan att det trycker neråt underlivet. Sammandragningar brukar komma oregelbundet och försvinner ofta när man vilar eller tar ett varmt bad, men en del känner av sammandragningar även på natten. Sammandragningarna kommer oftast inte i tät följd utan någon eller några gånger i timmen och blir inte mer intensiva.

Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten.

En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet. De varar längre än sammandragningarna. En förvärk kan upplevas som ett tryck neråt och gör ofta ont. Många känner också att smärtan sprider sig ut i korsryggen, ungefär som vid mensvärk.

Tips om man har förvärkar:

  • Ta ett varmt bad eller en dusch
  • Vila
  • Avslappning eller massage kan hjälpa
  • Byta aktivitet, till exempel ställa sig upp när man sitter ner
Fäll ihop

När ska man söka vård?

När ska man söka vård?

Problemet med sammandragningar är att de ibland kan göra lite ont och därför vara svåra att skilja från för tidigt värkarbete. Det kan vara bra att tala med barnmorskan om man känner sig orolig eller osäker. I de flesta fall kan barnmorskan avgöra om det är sammandragningar eller inte. Ibland kan även barnmorskan ha svårt att avgöra om det är risk för att sammandragningarna ska leda till att livmoderhalsen öppnas. Då kan barnmorskan eller en läkare känna på livmoderhalsen eller undersöka den med ultraljud för att upptäcka om den är påverkad eller inte.

Upptäcker man att det kommer slem eller blod från slidan ska man alltid söka akut på en gynekologisk akutmottagning eller förlossningsavdelning, beroende på vilken graviditetsvecka man är i.

Om sammandragningarna blir tätare, mer regelbundna, gör mer ont och känns ut i ryggen är det klokt att ringa förlossningsavdelningen för att få råd och vägledning av en barnmorska.

Fäll ihop
Publicerad:
2011-12-22
Skribent:

Lars Grennert, gynekolog och förlossningsläkare, Malmö

Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Roland Boij, gynekolog och förlossningsläkare, Jönköping