Uttorkning

Allmänt

Uttorkning uppstår när man förlorar mer vätska än man tillför kroppen. Det är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt trots hög temperatur.

Orsaken till att man har förlorat mycket vätska kan till exempel vara att man har diarré, kräks, har feber eller genom att man svettas mycket. Risken för att bli uttorkad ökar också om man har diabetes med högt blodsocker eller tar läkemedel som är vätskedrivande.

En del människor har problem med att ständigt känna sig kissnödiga. De dricker då mindre trots att de egentligen är törstiga. Äldre dricker ibland mindre än de behöver, eftersom de inte känner sig törstiga eller är trötta och inte orkar dricka utan att någon annan hjälper till. Det gäller även personer som har demens. Små barn kan man behöva hjälpa genom att erbjuda dryck.

För att minska risken för uttorkning bör man dricka mer när det är varmt. Man bör vara uppmärksam på om man kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att man behöver dricka mer. Om man är gravid eller ammar behöver man tänka extra på att få i sig vätska.

Kroppen behöver vänja sig gradvis vid värme, och brukar ha anpassat sig efter ungefär en vecka i varmt klimat.

Symtom

Om man har vätskebrist blir man torr i munnen och kan få huvudvärk, känna sig yr och bli trött. Om man inte får i sig tillräckligt med vätska då, utan blir uttorkad, blir man mer medtagen och kan förlora medvetandet.

Behandling

Om man har vätskebrist ska man dricka något på en gång. När man har magsjuka och kräks kan det vara svårt att dricka mellan kräkningarna, men det är bra att ändå försöka få i sig vätska, lite i taget och ofta. Man kan pröva med vatten eller te, eller särskild vätskeersättning som finns att köpa på apotek. Det är bra att undvika för söta drycker som till exempel läsk, sportdrycker och fruktjuice eftersom alltför mycket socker kan ge diarré.

Om man är kraftigt uttorkad behöver man få vård. Man kan till exempel behöva vätska i form av dropp för att snabbt återfå vätskebalansen. Om man har diabetes kan man behöva hjälp för att uppnå normala blodsockernivåer.

När ska man söka vård?

Man ska kontakta en vårdcentral om man är magsjuk och inte får behålla någon mat eller dryck.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om

  • ett litet barn kissar lite eller inget alls och är slött
  • man själv eller någon i närheten har symtom på kraftig uttorkning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Publicerad:
2013-07-18
Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg