Spolmask hos barn

Skriv ut (ca 2 sidor)
Skriv ut

Allmänt

Allmänt

Spolmasken påminner om en daggmask och är ofta 10-30 cm lång. Spolmask smittar inte från person till person och infekterar inga andra djur. Spolmaskar från andra djurarter kan inte heller utvecklas hos människor.

Man får spolmask genom att få i sig ägg från infekterad jord eller dåligt sköljda grönsaker. Äggen kläcks i tunntarmen och de små larverna tar sig igenom tarmväggen in i blodbanan och  passerar lungorna. Det kan ibland göra att barnet får hosta och svårt att andas. Larverna tar sig upp i luftrören, barnet hostar upp dem  och de sväljs sedan ner i magsäcken. När de kommer ut i tarmen igen utvecklas de och växer till vuxna maskar.

Honan, som kan leva något år i barnets tarm, producerar  varje dag många ägg som kommer ut med avföringen. Äggen mognar ute i det fria efter ungefär två veckor och kan sedan leva och vara smittsamma under lång tid. Äggen kan finnas i jord om man gödslat med latrin.

Fäll ihop

Symtom

Symtom

För det mesta får barnet inga symtom, utan masken upptäcks i avföringen eller kommer ibland upp genom en kräkning eller en kraftig upphostning. Att hitta en spolmask brukar vara en obehaglig upplevelse.

Ibland kan barnet ha dålig aptit och vara trött. Barnet kan få magknip av maskarna, särskilt om det finns många av dem. Även om det är ovanligt kan maskarna göra att barnet får mycket ont i magen som vid tarmvred och ibland täppa till gallvägarna. Då får barnet mer gallfärgämne i blodet som gör att huden blir gultonad, så kallad gulsot.

När larverna passerar lungan kan de göra att barnet får hosta och andningsbesvär. Om lungorna röntgas kan läkaren på röntgenbilden se lungförändringar som vid lunginflammation. Det kallas för allergisk lunginflammation.

Fäll ihop

Hur ställs diagnosen?

Hur ställs diagnosen?

Om man har hittat en lång mask i avföringen eller i en upphostning och beskriver det, räcker det för att läkaren ska kunna ställa diagnos. Om man inte har sett någon mask men om läkaren misstänker att barnet har spolmask, får barnet lämna in avföringsprov som sedan undersöks för att se om det finns maskägg i den. De är lätta att se i mikroskop.

Medan spolmaskarna befinner sig i larvstadiet, till exempel när de passerar lungorna, finns det  mer av en särskild sorts vita blodkroppar i blodet, som tecken på en allergisk reaktion. Barnet kan därför behöva lämna blodprov för att läkaren lättare ska kunna ställa diagnos.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Fäll ihop

Behandling

Behandling

Spolmasken behandlas effektivt med en maskmedicin som heter Vermox under några dagar. Efter det har alla larver och maskar försvunnit. Barnet kan träffa andra barn och vuxna och vara i barnomsorgen eller i skolan som vanligt under behandlingstiden.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Publicerad:
2012-02-15
Skribent:

Tor Lindberg, läkare, professor em. i barnmedicin

Redaktör:

Linda Ahlqvist, 1177.se

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden