Perioral dermatit

Skriv ut (ca 2 sidor)

Perioral dermatit är en hudsjukdom som uppträder kring munnen, ögonen och ibland ut på kinderna. Hudutslagen består av rodnad hud, små knottror och ibland finnar. Sjukdomen kan uppstå efter längre tids användning av starka kortisonkrämer, överdriven tvätt och sminkning av huden. Men oftast finns ingen direkt orsak. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor mellan 20 och 30 år. Kontakta vårdcentralen om du har knottriga utslag som inte läker ut.

Skriv ut

Perioral dermatit är en hudsjukdom som är släkt med rosacea, som ibland kallas vuxenakne, men den är inte lika vanlig. Sjukdomen drabbar framför allt kvinnor i 20–30-årsåldern.

Perioral dermatit beror troligen på en rubbning i talgkörtlarna. En vanlig orsak till sjukdomen är att man under en längre tid har använt starka kortisonkrämer i ansiktet. Ibland kan hudbesvären uppstå efter att man använt mycket smink eller starka hudvårdsprodukter. Även peeling och överdriven rengöring av ansiktet kan orsaka perioral dermatit. Starkt solljus, varma drycker och alkohol kan försämra utslagen. Men utslagen kan även komma utan påtaglig anledning.

Det kan ta flera månader och ibland flera år innan sjukdomen läker ut, men den lämnar inga ärr.

Symtom vid perioral dermatit

Symtom vid perioral dermatit

Perioral dermatit börjar med röda fläckar kring munnen, en bit ned på hakan och ut på kinderna. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Fläckarna utvecklas till små knottror och i porerna bildas små varblåsor. Utslagen kan klia och bränna lite. Huden kan fjälla lätt.

Typiskt för perioral dermatit är att man har ett område närmast läpparna som inte är påverkat.

Fäll ihop

Råd vid perioral dermatit

Råd vid perioral dermatit

Du bör avstå från att sola eftersom det gör utslagen värre. Du bör heller inte använda parfymerade tvålar, rengöringspreparat eller fuktkrämer. Det är inte bra att använda peeling eller täckande smink i ansiktet. När du slutat använda sådana preparat kan utslagen till att börja med bli lite sämre innan du blir bättre.

Fäll ihop

Sök vård

Sök vård

Kontakta vårdcentralen om du har knottriga utslag som inte läker ut.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Fäll ihop

Behandling av perioral dermatit

Behandling av perioral dermatit

Perioral dermatit kan vara svårbehandlad, men läker ofta ut. Om man inte undviker de orsaker som utlöser sjukdomen kan den ibland återkomma. För att perioral dermatit ska läka ut kan läkare skriva ut läkemedel – tabletter som innehåller antibiotika som du ska ta under de första månaderna och en kräm som du använder samtidigt och sedan fortsätter med under längre tid.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Publicerad:
2013-07-04
Skribent och redaktör:

Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Birgitta Wilson Claréus, specialistläkare i dermatovenereologi, Hud/könsmottagningen Farsta Läkarhus