Muskelkramp – sendrag

  • Om man har kramp i vaden kan man pröva att ställa sig upp och trycka foten mot golvet.

Allmänt

Muskelkramp innebär att en muskel plötsligt drar ihop sig och att det gör ont. Om man får kramp i vaden eller under foten kallas det även sendrag. Varför man får muskelkramp är inte känt.

Alla kan få muskelkramp, och det är vanligt hos äldre och gravida. Särskilt under den senare delen av graviditeten.

Vissa vätskedrivande läkemedel kan göra att man lättare får kramp. Det är ovanligt men orsaken till muskelkramp kan även vara en sjukdom som behöver behandling.

Ofta får man muskelkramp när man sover eller ska somna. Krampen är inte farlig även om det gör mycket ont. Det är vanligt att man får kramp om man överansträngt någon muskel när man till exempel idrottat eller arbetat i trädgården. Även när man under en längre tid suttit, legat eller stått i en obekväm ställning kan man få kramp.

Det finns många tips om hur man kan förebygga kramp, men det bästa är att pröva att stretcha regelbundet till exempel när man har motionerat.

Symtom

När man får kramp drar muskeln plötsligt ihop sig och det gör ont. Muskeln är hård och spänd och ofta kan man tydligt både se och känna muskeln. Vanligast är att man får kramp i foten eller i vaden.

Behandling

Krampen går ofta över av sig själv inom några minuter. Man kan försöka få krampen att släppa genom att massera muskeln. Man kan också försiktigt sträcka ut muskeln.

Om man har kramp i vaden kan man pröva att böja upp foten och trycka den mot exempelvis sänggaveln. Man kan också pröva att ställa sig upp och trycka foten mot golvet eller gå några steg.

När ska man söka vård?

Har man ofta kramp som är besvärlig kan man kontakta vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-10-22
Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg